Nieuwsbrief mei 2011

Datum: 9 mei 2011


 

Beste lezer,

Hierbij presenteren wij de eerste nieuwsbrief van Planviewer. Hierin aandacht voor de vernieuwde en versimpelde accountstructuur van Planviewer, de (extra) functies na het inloggen en het gebruik van Open Data.
Ik wens u veel leesplezier en hoop u onze volgende nieuwsbrief ook te mogen toezenden. Reacties zijn uiteraard van harte welkom.
Met vriendelijke groet,

Tjeerd Kooy
 
Versimpelde accountstructuur

Planviewer heeft de accountstructuur vereenvoudigd. Nu zijn er nog twee typen accounts: het beheeraccount om bestemmingsplannen in te laden en te delen, en het kosteloze Planviewer account om deze bestemmingsplannen te bekijken.

Het kosteloze Planviewer account komt in plaats van het Personal account en het Gratis account. Voortaan kan er een onbeperkt aantal accounts aangemaakt worden om bestemmingsplannen te bekijken die door een beheeraccount ingeladen zijn.

Het beheeraccount vervangt het Upload account.Het beheeraccount is bedoeld om het bestemmingsplan, in het IMRO-gecodeerde .gml formaat, in de persoonlijke beheeromgeving in te laden. Hier kunnen plannen vervolgens gedeeld worden.

Doordat het Planviewer account direct kosteloos aangemaakt kan worden, kan een plan meteen gedeeld worden. Degenen die het gedeelde plan willen inzien, hoeven zich alleen maar te registreren om in te kunnen loggen.

Heeft u reeds een account bij Planviewer? Dan is uw account automatisch omgezet. Klik hier om in te loggen.

Probeer het beheeraccount een maand op proef, vraag dat hier aan.

 

Beheer de toegang tot uw eigen viewer

Geo-informatie is waardevol en moet daarom goed toegankelijk zijn voor uw doelgroep. Naast overzichtelijke en gebruiksvriendelijke viewers, biedt planviewer nu ook de mogelijkheid om geïnteresseerden toegang tot uw viewer en informatie te verlenen.

Planviewer biedt viewers in verschillende soorten en maten: van een simpele kaart voor op de iPad tot een gemeentebrede viewer. Er zijn situaties denkbaar waarin de waardevolle geo-informatie alleen toegankelijk is voor diegenen waarvan u wilt dat zij de informatie zien. Denk hierbij aan project- en strategische informatie.

Naast het delen van plannen, kunnen er nu met Planviewer ook gehele viewers met informatie gedeeld worden met de door u gekozen groep mensen. Viewers die draaien bij Planviewer koppelen wij in overleg aan uw account. Via dit account kunt u vervolgens anderen uitnodigen om de viewer te bekijken. Doordat Planviewer accounts kosteloos zijn en doordat ze direct kunnen worden aangemaakt, krijgen gasten snel en eenvoudig toegang.

Gasten met een Planviewer account krijgen zo toegang tot een of meerdere viewers, extra functionaliteiten na inloggen en ingeladen bestemmingsplannen.

Onze helpdesk staat klaar om u of uw gasten te helpen met toegang tot het account.

 

Extra functies na inloggen
Na het inloggen op Planviewer komen extra functies beschikbaar. Nu kunt u plannen afdrukken en dankzij het extra zoomniveau nauwkeurig meten.

Zo kunt u eenvoudig een kaartbeeld, met de bijbehorende planinformatie, bestemmingen en teksten, van een specifieke locatie afdrukken. Afdrukken staat standaard ingesteld op ‘staand A4’, het standaardformaat voor rapportages.

Na het inloggen komt er een extra zoomniveau beschikbaar. Het vrij toegankelijke deel van Planviewer gaat tot schaal 1:2800, wanneer u aangemeld bent voor een (kosteloos) Planviewer account kunt u verder inzoomen. Dit betekent dat de nauwkeurigheid van meten verbeterd is van vijf meter naar één meter. Zie help.

De functies die na het inloggen beschikbaar zijn, worden verder uitgebreid. Als u zelf specifieke wensen heeft ten aanzien van ontwikkelingen, dan horen wij hier graag over.

 

OpenStreetMap

Planviewer gebruikt Open Data van OpenStreetMap (OSM) als ondergrond. Per abuis hadden wij de bronvermelding niet duidelijk weergegeven in het kaartvenster, we werden hierop gewezen door leden van deze community. Waarom OpenStreetMap? Uit wie bestaat de community en wat doen zij?

Waarom OpenStreetMap?

Aan het vrije gebruik van kaarten of ondergronden zijn beperkingen verbonden. Kaartmateriaal is erg kostbaar om in te winnen en eigenaren zoals overheden of Google geven deze informatie dan ook niet zomaar vrij en kunnen beperkingen opleggen voor het gebruik. Vanuit de behoefte om een vrij beschikbare kaart te gebruiken, is een gemeenschap ontstaan die op een collaboratieve manier geografisch gebonden informatie verzamelt en beschikbaar stelt. Onder invloed van mediaberichtgeving en toenemend GPS-gebruik nam de interesse een grote vlucht.

De community

Wereldwijd wordt geografische informatie over straten, rivieren, fietspaden, grenzen, etc., verzameld door een grote groep vrijwilligers. Het gros gaat er met een GPS-apparaat op uit om hun buurt vast te leggen. Ze leggen straatnamen, namen van steden en dorpen en andere interessante zaken vast op hun blocnote, fototoestel en dictafoon. Op de computer wordt al deze informatie in een gezamenlijke database vastgelegd en verwerkt tot gedetailleerde kaartbeelden. Het gezamenlijke karakter is vergelijkbaar met Wikipedia; een uiteenlopende groep vrijwilligers met één gemeenschappelijk doel: het vastleggen en vrij beschikbaar stellen van geografische data aan iedereen.

Meer informatie over OpenStreetMap? Ga naar OpenStreetMap Nederland.

 

Gratis kadastrale percelen dag actueel

Bekijk gratis dag actuele kadastrale perceelinformatie.

Ervaar het gemak van het meten van jouw tuin

Het coronavirus houdt iedereen flink bezig. Door de genomen maatregelen werkt nu een groot deel van de bevolking thuis of tijdelijk minder. We zien da...

Actuele kadastrale informatie gratis beschikbaar

Sinds deze week biedt Planviewer, het Nationale Locatie Platform, als eerste in Nederland dagelijks geactualiseerde kadastrale perceelinformatie. Alle...