Nieuwsbrief juli 2011

Datum: 13 jul. 2011

 
Beste lezer,


In deze nieuwsbrief gaan we in op het vernieuwde aanzicht van de website, op Web Map Services (WMS) en de communicatiefunctionaliteiten van Planviewer. Wij wensen u veel leesplezier en kijken uit naar uw reacties. Met vriendelijke groet, Planviewer team

 

 
Vernieuwd aanzicht

De opmaak van Planviewer is vernieuwd. Er is nu één standaardopmaak die consequent is doorgevoerd op alle pagina’s. Planviewer is hierdoor nog gebruiksvriendelijker. De zoekbalk heeft een andere stijl gekregen en is versmald. Het submenu wordt standaard aan de linkerkant getoond. Verder hebben de blog, de formulieren en de onderdelen rondom het kaartvenster een andere opmaak gekregen. Vooral wanneer u bent ingelogd, kunt u de verschillen zien in de tabellen en teksten.
 
Uitnodigen met Planviewer

Er zijn situaties denkbaar waarin informatie uit de viewer en plannen alleen toegankelijk mag zijn voor de door u geselecteerde mensen. Hierbij is het belangrijk dat selecteren en uitnodigen van mensen intuïtief en gebruiksvriendelijk is, voor zowel beheerder als gebruiker. De e-mailfuncties binnen Planviewer zijn uitgebreid. Voor het uitnodigen van nieuwe gebruikers zijn er nu standaardteksten die naar eigen wens kunnen worden aangepast. De berichten zijn zo geschreven dat nieuwe gebruikers een ander bericht krijgen dan bestaande gebruikers. Binnen het platform is mail nu intuïtiever. Beheerders en gebruikers van plannen en viewers zijn gemarkeerd door een hyperlink, door op deze link te drukken kan direct mail vanuit Planviewer worden verstuurd. Bij het aanmelden voor een kosteloos Planviewer account zal het eigen e-mailadres automatisch aan het account worden gekoppeld. Wanneer de beheerder van een plan of viewer e-mail naar bestaande gebruikers verstuurt of nieuwe gebruikers uitnodigt, zal deze verstuurd worden vanaf het eigen e-mailadres. Hierdoor zullen uitnodigingen en mail in het Postvak IN terechtkomen en niet worden gemarkeerd als spam.
 
Web Map Services (WMS)

Waardevolle geo-informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen voor wie deze bedoeld is. Door één bron te gebruiken blijft informatie recent, accuraat en van de hoogst mogelijke kwaliteit. Een goede manier om geografische informatie via het internet toegankelijk te maken is middels ‘WMS’. WMS is een manier om via het internet een kaartbeeld op te vragen van een of meer geografische ondergronden. Dit kaarbeeld kunt u opvragen door een URL in de adresbalk van een webbrowser te typen, hierop verschijnt een afbeelding met het gevraagde kaartbeeld. Een simpelere manier om dit kaartbeeld op te vragen, is door de WMS weer te geven met GIS-software of een viewer.

WMS, WMT en WFS

De term WMS wordt vaak als verzamelterm genoemd voor zowel WMS, WMTS als WFS. WMS en WMTS (Web Map Tile Service) geven een afbeelding als antwoord op een ingevoerde URL, waarbij WMTS gebruik maakt van zogenaamde tegels. WFS (Web Feature Service) geeft geen afbeelding als antwoord, maar informatie van het object dat afkomstig is uit bijvoorbeeld een tabel of database. Deze informatie wordt teruggezonden als platte tekst (formaten html/gml/xml) en weergegeven in een tabel, pop-up of een markering op de kaart.

WMS-standaarden

Voor het uitwisselen van deze diensten is het belangrijk om de geldende standaarden aan te houden. Hierbij gaat het om standaarden, richtlijnen en zelfs wetten die zijn opgesteld door de overheid en (internationale) organisaties zoals Geonovum, International Organization for Standardization (ISO) en Open Geospatial Consortium (OGC).
 
Kosten besparen door WMS

Professionals in de geografische informatievoorziening raken steeds meer doordrongen van de hoeveelheid data waarover zij beschikken. De data zitten echter verborgen in verschillende systemen. WMS maakt deze data toegankelijk en dringt zo de beheerskosten terug. WMS is de sleutel voor het terugdringen van de operationele kosten. Door WMS kan men data vanuit één bron aan diverse gebruikers en in diverse kaartbeelden ter beschikking stellen. Door de verschillende systemen gebruik te laten maken van één WMS-dienst, wordt het mogelijk om deze data om te zetten in waardevolle informatie en de beheerskosten terug te dringen.


WMS in Planviewer

Planviewer zelf maakt ook gebruik van verschillende WMS- en WFS-diensten en brengt deze bij elkaar in de viewer. U ziet bijvoorbeeld vector-ondergronden met eigendommen van de Planviewer-server, hoge resolutie luchtfoto’s van een aparte server en diverse kaartlagen van diverse andere WMS-diensten in één kaartbeeld. Wilt u dit ook? Dan kunt u bij ons WMS-diensten afnemen. Planviewer levert deze diensten snel en in een beveiligde omgeving.
 
Nieuw: totaaloverzicht bestemmingsplannen

In Planviewer worden alleen nog de bestemmingsplannen opgesomd van de gemeente waarop wordt gezocht. Hierdoor wordt meer relevante informatie getoond en is Planviewer nog sneller geworden. Nieuw bij Planviewer is een overzicht van alle digitale bestemmingsplannen per gemeente. Het overzicht op zich is niet nieuw, maar wel dat de opsomming direct op het linkerdeel van de pagina is te zien. Alleen de plannen van de gezochte gemeente worden opgesomd. Zoek in de zoekbalk naar een gemeente, alleen de relevante gemeenten worden weergegeven. Bekijk vervolgens het gewenste plan door op het oogje te klikken. In het kaartvenster verschijnt het plan en aan de linkerkant ziet u het totaaloverzicht van de gezochte gemeente. Er wordt nu minder informatie getoond, maar wel meer relevante informatie. Hierdoor is informatie niet alleen beter vindbaar, maar is Planviewer ook sneller geworden.

 

Gratis kadastrale percelen dag actueel

Bekijk gratis dag actuele kadastrale perceelinformatie.

Ervaar het gemak van het meten van jouw tuin

Het coronavirus houdt iedereen flink bezig. Door de genomen maatregelen werkt nu een groot deel van de bevolking thuis of tijdelijk minder. We zien da...

Actuele kadastrale informatie gratis beschikbaar

Sinds deze week biedt Planviewer, het Nationale Locatie Platform, als eerste in Nederland dagelijks geactualiseerde kadastrale perceelinformatie. Alle...