Geo- en vastgoeddata op locatie:

Waar mag ik mijn tiny house neerzetten?

Datum: 27 jun. 2018

Tiny houses, kleine woningen van maximaal 50 m2, bedoeld om basic en eenvoudig te leven, winnen snel aan populariteit in Nederland. De huisjes zijn compact en je zet ze makkelijk ergens neer. Maar mag dat ook zomaar?

Tiny loft van Mill Home

Tiny loft van Mill Home

Heeft je beoogde woonplek een woonbestemming?

De regels rondom het plaatsen van tiny houses zijn nog niet helemaal duidelijk. Bovendien verschillen ze ook nog per gemeente. Wat sowieso geldt, is dat de locatie waar je je tiny house wilt neerzetten, een woonbestemming moet hebben. Of het kavel dat je op het oog hebt een woonbestemming heeft, vind je in het Bestemmingsrapport.

In het Bestemmingsrapport staan de voorschriften van de enkelbestemming van een gekozen locatie. Je leest hierin dus precies wat je en wel en niet mag doen op een bepaald adres en of er een woonbestemming op rust.

Is er al een omgevingsvergunning?

Als de locatie die je op het oog hebt, een woonbestemming heeft, ben je er nog niet. Want voordat je je tiny house ergens neer kunt zetten, moet je ook een omgevingsvergunning aanvragen. Wil je weten of er recent al een vergunning is afgegeven, vraag dan het Vergunningenrapport op.

In het Vergunningenrapport staat of er de afgelopen 6 weken vergunningen zijn aangevraagd en afgegeven voor een specifieke locatie.

In het verleden afgegeven vergunningen

Vergunningen die langer dan 6 weken geleden zijn afgegeven, staan niet in het Vergunningenrapport. Deze kun je wel terugvinden op de Planviewer website. Kijk daarvoor bij het onderdeel "zoeken op trefwoord" (helemaal onderaan) en vul een zoekterm in. Deze historie gaat terug tot 2010.

 

Lees ook: Mag ik een zorgunit voor mijn ouders in mijn tuin zetten?

Lees ook: Blijft mijn uitzicht in de toekomst vrij?

Workshop "Bestemmingsplannen" op de Dag van het Vastgoed.

Altijd al willen weten wat u als adviseur met bestemmingsplannen kunt doen? Lees meer »

Zijn er evenementen in mijn woonomgeving?

Je woont in een heerlijk huis, in een rustige omgeving. Dan sta je gek te kijken als er ineens een dancefestival naast de deur wordt gehouden. Lees meer »

Wat zijn de toekomstige gemeentelijke plannen in deze wijk?

Fijn wonen heeft alles te maken met de omgeving. Heb je een gezellige buurt, kunnen kinderen veilig buiten spelen en is er geen overlast van bijvoorbe... Lees meer »

twitter