Planviewer, uw vastgoedportaal.

Waar mag ik mijn schutting plaatsen?

Datum: 31 jul. 2018

Veel mensen hechten waarde aan privacy in de tuin en scheiden deze af met een schutting of heg. Voor het plaatsen hiervan dien je rekening te houden met de erfgrens van je perceel.

Bepalen erfgrensErfafscheiding met de buren

Als je een erfafscheiding tussen jouw tuin en de tuin van de buren wilt plaatsen, heb je toestemming van de buren nodig. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de erfgrens precies ligt. Een Omgevingskaart geeft informatie over de ligging van een gekozen perceel en omliggende percelen

Gezamenlijk of alleen?

Als de erfafscheiding precies op de erfgrens is geplaatst is het een gezamenlijk eigendom met de buren. Jullie delen samen de kosten voor het onderhoud. Wil je een erfafscheiding plaatsen op eigen grond? Dan is toestemming van de buren niet nodig. Kosten en onderhoud zijn voor eigen rekening. Overleg van te voren wel met de buren om een goede verstandhouding te bewaren. 

Burenrecht

In het burenrecht staan regels over het plaatsen van een erfafscheiding. Zo mag de hoogte van bijvoorbeeld een schutting maximaal 2 meter zijn en mag er geen opening of raam in worden gemaakt die uitkijkt op de tuin van de buren.

In sommige gemeentes gelden andere regels of plaatselijke gewoonten, wij raden aan dit van tevoren even te controleren in het bestemmingsplan. Controleer het bestemmingsplan met een Bestemmingsrapport. In het Bestemmingsrapport lees je precies welke regels voor jouw woning gelden.

 

Lees ook: Wat is burenrecht en is dit ook relevant voor mij? 

Lees ook: Heb ik recht van overpad bij de buren?

Lees ook: Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?

 

Is er sprake van erfpacht?

Je hebt een koopwoning op het oog, maar er is sprake van erfpacht. Brengt dit onvoorziene kosten met zich mee? Lees meer »

Zijn er privaatrechtelijke beperkingen van kracht?

Steeds de buurman door jouw achtertuin of je regenpijp verstopt? Na de koop van een woning kun je geconfronteerd worden met allerlei rechten van je bu... Lees meer »

Hoe weet ik of de grond vervuild is?

Je hebt een huis met een stuk tuin en je wilt daar een moestuin maken. Hoe weet je of de grond niet vervuild is? Lees meer »

twitter