Geo- en vastgoeddata op locatie:

Zijn er privaatrechtelijke beperkingen van kracht?

Datum: 3 aug. 2018

Steeds de buurman door jouw achtertuin of je regenpijp verstopt? Na de koop van een woning kun je geconfronteerd worden met allerlei rechten van je buren, zoals het recht van overpad. Voordat je een huis koopt is het daarom van belang om na te gaan of er privaatrechtelijke beperkingen geregistreerd zijn op jouw perceel en jouw woning. Privaatrechtelijke beperkingen

Beperkingen op je woning

Wat zijn privaatrechtelijke beperkingen? Privaatrechtelijke beperkingen zijn veelal bindende afspraken tussen personen. De beperking in de bevoegdheid is niet publiekrechtelijk bij wet geregeld, maar privaatrechtelijk, bijvoorbeeld door een overeenkomst (Kadaster, 2017).

Privaatrechtelijke beperkingen zijn geregistreerd in de Basisregistratie Kadaster. Er zijn allerlei situaties waarin het raadzaam is deze beperkingen te kennen: 

  • Is de verkoper wel degene die mag verkopen? Na aanbetaling van een huis wil je er niet pas bij een notaris achterkomen dat je niet met de rechtmatige eigenaar te maken had.... Dit kun je vinden in een Eigenarenrapport.
  • Zit er een huurder of een andere gebruiker in het huis? Je kunt dan niet zomaar de huur opzeggen als je er zelf wilt gaan wonen. Het type huurcontract en de opzegtermijn is van belang om te weten.
  • Zijn er erfdienstbaarheden, zoals het recht van overpad? Je wilt het vast vooraf weten als de buren niet anders dan door jouw achtertuin naar hun huis kunnen. Of misschien is er het recht om gezamenlijk gebruik te maken van de hemelwaterafvoer? Is jouw regenpijp de enige afvoer van meerdere huizen dan kun je nog eens voor onverwachte kosten komen te staan (zoals wanneer deze steeds verstopt raakt met bladeren). Gewapend met de juiste informatie kun je pas afspraken maken om een goede verstandhouding met de buren te bewaren.

Via een Erfdienstbaarheden onderzoek bij het Kadaster kun je de privaatrechtelijke beperkingen op een perceel achterhalen. 

Check daarnaast voor je koopt ook de publiekrechtelijke beperkingen.

 

Lees ook: Publiekrechtelijke beperkingen.

Lees ook: Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?

 

 

Workshop "Bestemmingsplannen" op de Dag van het Vastgoed.

Altijd al willen weten wat u als adviseur met bestemmingsplannen kunt doen? Lees meer »

Zijn er evenementen in mijn woonomgeving?

Je woont in een heerlijk huis, in een rustige omgeving. Dan sta je gek te kijken als er ineens een dancefestival naast de deur wordt gehouden. Lees meer »

Wat is een goede vraagprijs voor deze woning of voor dit appartement?

Wanneer je je woning of appartement wil verkopen, wil je direct een goede vraagprijs bepalen. Want zit je te laag, dan doe je jezelf te kort. Zit je t... Lees meer »

twitter