Minder hypotheken afgesloten

Zoals we momenteel kunnen lezen is de huizenprijs het eerste kwartaal gestegen met 12,5% en zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 6,7% minder hypotheken afgesloten voor de aankoop van een nieuwe woning. Dit werd gepubliceerd door Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dit jaar ging het om circa 71.600 stuks. 

Nieuwe hypotheken werden minder afgesloten doordat het momenteel vrij lastig is om een huis te kopen. Door ons hele land is er namelijk een beperkter aanbod, de huizen die wél beschikbaar zijn, zitten veelal in een hogere prijscategorie. De gemiddelde woningwaarde ligt momenteel op € 422.198,-

Het aantal aanvragen bleef in het algemeen wel gelijk in dit eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Dit komt doordat de daling aan nieuwe hypotheken werd rechtgetrokken met de aanvraag voor bijvoorbeeld het oversluiten of het bijsluiten. Dat aantal nam juist behoorlijk toe. 

De ‘oversluiter’ had dit eerste kwartaal de sterkste stijging.  De rente zakte in februari verder, waardoor huizenbezitters de kans kregen hier gebruik van te maken. 

Ook een grote stijger in de aanvragen is de verbouwer. Het aantal hypotheekaanvragen van de verbouwer steeg met 28,9%! 

Het is duidelijk. Er zit in een trend in krimping van de kopersmarkt. En verbouwen is nú slim om te doen! 

Ook verbouwen? Kijk hier voor meer informatie! 

Bron

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht. Lees meer »

30 november De Dag van het Vastgoed

Op 30 november vindt De Dag van het Vastgoed plaats in het AFAS Theater in Leusden. Lees meer »

De nieuwe omgevingswet.

De nieuwe omgevingswet. Gaat het echt gebeuren op 1 januari 2023? Lees meer »