De nieuwe omgevingswet.

Er wordt natuurlijk al een aantal jaar (sinds 2015) gesproken over de nieuwe omgevingswet. Het ziet er naar uit dat het per 1 januari 2023 dan toch écht actief kan worden.

Wat houdt dat eigenlijk in?

Simplistisch gezegd; er zullen minder vergunningen nodig zijn en procedures daardoor korter gemaakt worden zodat er makkelijker gebouwd en verbouwd kan worden. Wel handig als er ruim 900.000 (energiezuinige) woningen bij moeten komen vóór 2030.

Waarom duurt het zolang?

Zoals hierboven al benoemd; het klinkt heel simpel allemaal maar uiteindelijk blijkt het (natuurlijk) een lastiger project om uit te voeren dan gedacht. Met name op het gebied van digitalisering kost het meer tijd om de neuzen van alle partijen dezelfde kant op te krijgen. De verschillende overheden moeten de werkprocessen op orde hebben zodat er een integrale samenwerking kan plaatsvinden. Ze moeten kennis opdoen met betrekking tot de veranderingen. Dat vergt nogal wat! Er zijn nu nog veel hindernissen te overwinnen en niet alle partijen zijn het met elkaar eens. De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, blijft echter momenteel op zijn standpunt dat per 1 januari de nieuwe wet actief moet worden. 
Voor gemeenten (en andere instanties) betekent dit bijvoorbeeld: zich aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en daarmee kunnen werken.

Wat betekent dit voor jou?

Het bestemmingsplan maakt plaats voor één omgevingsplan per gemeente. Dat betekent dat tientallen tot honderden bestemmingsplannen opgaan in één plan. Bovendien worden daar veel andere regels aan toegevoegd die van toepassing zijn op een locatie. Het is nog maar de vraag of het voor gebruikers nu juist eenvoudiger wordt of complexer omdat er in één plan veel meer regels worden samengevoegd.

Wat kan je doen?

Zeker weten dat alle bestemmingen die van toepassing zijn op jouw locatie bewaard blijven? Leg dan nu alle details vanuit oude bestemmingsplannen vast, zoals het gebruik en de bouwregels voor jouw woning of bedrijf. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Bestel een Bestemmingspakket en je bent goed voorbereid op de toekomst.

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht

De Nieuwe Omgevingswet is van kracht. Lees meer »

30 november De Dag van het Vastgoed

Op 30 november vindt De Dag van het Vastgoed plaats in het AFAS Theater in Leusden. Lees meer »

De nieuwe omgevingswet.

De nieuwe omgevingswet. Gaat het echt gebeuren op 1 januari 2023? Lees meer »