De hardloopwedstrijd van vastgoedbeleggers

Vastgoedbeleggers lopen momenteel een wedstrijd. Wie is er het eerste bij om interessante objecten te vinden en aan te kopen? 

De huizenmarkt blijft exploderen. In het tweede kwartaal van dit jaar staan er 15.491 huizen te koop; ruim 53% minder dan vorig jaar om deze tijd. De gemiddelde verkoopprijs is bijna 20% gestegen en het einde is nog niet in zicht. De ‘bubbel’ laat op zich wachten. 

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht zelfs een nog veel grotere stijging in 2021 dan zij een kwartaal eerder voorspelden, zo is te lezen in de Woningmarktmonitor van juli 2021. 

Omdat de verkooptijd van een huis momenteel gemiddeld 24 dagen is, moet je er snel bij zijn als je actie wil ondernemen. En zeker als belegger! De Tweede Kamer heeft al ingestemd met een wet die zorgt voor de invoer van een zogenoemde ‘opkoopbescherming'. In de loop van dit jaar spreekt de Eerste Kamer zich hierover uit. Dit houdt in dat stadsbesturen bepaalde wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope (wat is tegenwoordig nog goedkoop?) panden meer mogen opkopen voor verhuur.  

Er is natuurlijk ook een tegengeluid; de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zegt in een rapport dat daar nadelen aan kleven. Mensen die afhankelijk zijn van de krappe vrije huurmarkt krijgen hiermee nóg minder opties. Ongeacht de uitkomst van bovengenoemde, het tekort is er. 

Vastgoedbeleggers zijn hierdoor naarstig op zoek naar mogelijkheden om hun concurrenten voor te zijn. Data is het nieuwe goud! Door middel van data en AI (artificial intelligence) is het mogelijk om analyses te maken en voorspellingen te doen. Het belangrijkste in deze is dat de data veilig, accuraat en actueel is.  

En hier schuilt een gevaar. Doordat veel datasets maar eens per maand bijgewerkt worden kan het gebeuren dat een aankoopplan al verouderd is vóórdat het uitgevoerd kan worden. 

Ons advies is dan ook; zorg ervoor dat de data die gebruikt wordt, dagelijks geactualiseerd wordt. Vraag het na bij jouw dataleverancier. Laat hen, jou ontzorgen zodat jij er tijdig bij bent! 

Bron: ABN Amro