Klopt de verkoopinformatie van de woning?

De aankoop van een woning is een grote stap. Dergelijke investeringen doe je niet dagelijks. Je wil daarom goed beslagen ten ijs komen. Het is belangrijk dat je beschikt over de juiste informatie, zodat je goed kunt inschatten of de vraagprijs reëel is. Klopt de verkoopinformatie van de woning?

Een makelaar heeft er alle baat bij om de woning zo gunstig mogelijk te omschrijven. Helaas kun je er niet altijd blind op vertrouwen dat deze informatie klopt. Het is dus verstandig om de informatie uit een verkoopbrochure te checken.

Compleet inzicht

Om je te helpen bij het aankoopproces, hebben wij een handig Woningpakket voor je samengesteld. Hierin zitten de belangrijkste rapporten die je helpen bij het nemen van een goed gefundeerde beslissing bij de aankoop van een woonhuis. In het Eigenarenrapport staat o.a. de prijs die de huidige eigenaren betaald hebben voor de woning. Ook kun je zien of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar van het pand is en lees je of er publieksrechtelijke beperkingen op het pand rusten. Het Hypotheekrapport geeft informatie of er een hypotheek op het pand rust en voor welk bedrag. Het Gebouwrapport geeft de volume van de woning weer. Vergelijk deze waarde met de waarde in de verkoopbrochure. In het Bestemmingsrapport staat wat je wel en niet mag doen met de woning op het gebied van aanbouw of ander gebruik dan wonen.

In het complete Woningpakket zitten alle rapporten die je nodig hebt om jouw potentiële woning te kunnen beoordelen. Wat zit er in?

  • Eigendomsakte
  • Percelenrapport
  • Hypotheekrapport
  • Bestemmingsrapport

Perceel informatie

De prijs van een woning wordt o.a. bepaald door de grootte van het perceel. Maar klopt de informatie die in de verkoopbrochure staat en komt de werkelijke situatie overeen met de administratieve situatie? Je wilt tenslotte niet te veel betalen omdat het perceel op papier groter is. Dit kun je nalezen in het Percelenrapport. Het Percelenrapport geeft ook precies aan hoe groot het perceel is en waar de perceelsgrenzen liggen zodat je een erfgrensconflict kan vermijden.

Waarde van een woning

Om de vraagprijs van de woning te controleren zijn er diverse rapporten die helpen met inzicht geven in de waarde van de woning. In het Eigenarenrapport staat de koopsom die de huidige eigenaren hebben betaald. Dit zegt wat over de waarde van de woning.

Volume en oppervlakte van een woning

Andere prijs bepalende waardes voor een woning zijn het volume en de oppervlakte van het gebouw. Vergelijk daarom de verkoopbrochure met het Gebouwrapport om te zien of deze waardes overeenkomen. Je wilt toch niet te veel betalen!

Geen Woningpakket beschikbaar op jouw adres? Ga dan voor een Makelaarspakket. Dit is een Woningpakket zonder het extra Gebouwrapport en Hypotheekrapport. Minder uitgebreid maar ook een stuk goedkoper.