Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?

Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken. Niet alleen rondom de financiering en de verhuizing, maar ook al een stap daarvoor. Want hoe weet je of je geen kat in de zak koopt? Waar moet ik op letten bij het kopen van een woning?Kopen Woning

Goede voorbereiding

Natuurlijk denk je aan een bouwkundige keuring en check je bij een bezichtiging de staat van de woning, maar toch kun je dan nog voor onaangename verrassingen komen te staan. Want wat is de functie van het gebouw? Mag je überhaupt wel wonen in het gebouw? En wat als je wilt verbouwen, die grote boom in de tuin wilt kappen of een praktijk aan huis wil beginnen?  

Compleet inzicht  

Om je te helpen bij het aankoopproces, hebben wij een handig Woningpakket voor je samengesteld. Hierin zitten de belangrijkste rapporten die je helpen bij het nemen van een goed gefundeerde beslissing bij de aankoop van een woonhuis:

  • In de Eigendomsakte staat o.a. de prijs die de huidige eigenaren betaald hebben voor de woning. Ook kun je zien of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar van het gebouw is en lees je of er publiekrechtelijke beperkingen op het gebouw rusten. 
  • In het Bestemmingsrapport staat wat je wel en niet mag doen met de woning. Dus de functie van het gebouw o.a of je een praktijk aan huis mag beginnen.
  • In het Percelenrapport staat je perceelnummer en hoe groot je perceel is.
  • Het Hypotheekrapport zegt wat over de hypotheek die op de woning rust.

Wat is de woning waard?

Waar je ook op moet letten als je een woning koopt, is de waarde van de woning. Je wil niet te veel betalen voor de woning en je moet ook weten of je wel een hypotheek kunt krijgen. Er zijn diverse manieren om de waarde van een woning te bepalen. Een snelle, betrouwbare, transparante manier om achter de woningwaarde te komen, is het opvragen van een Woningwaarderapport.

In het Woningwaarderapport vind je koopsommen van verkochte woningen in de buurt. De woningwaarde voor de opgevraagde woning is gebaseerd op die koopsommen en geïndexeerd met de CBS-statistieken voor koopwoningen.

Omgevingsinformatie 

Je hebt je droomwoning gevonden en alles  aan en in de woning is in orde. Mooi! Maar denk je ook nog even aan de omgeving?  Staat er niet toevallig een nieuwe woonwijk of evenemententerrein recht voor de deur gepland? Of gaat de buurman een varkensstal bouwen? Wij helpen je met de juiste informatie. Op de Omgevingskaart zie je de bestemmingen van de gebouwen en percelen in de omgeving. Dus je ziet wat er in de omgeving voor een gebouwen zijn, wat er mag worden gebouwd en met welke functie.

product-image

Omgevingskaart

vanaf  2.00

Maak een kaart op basis van de kadastrale grenzen en/of een bestemmingsplan (NWWI).

Omgevingskaart

vanaf  2.00

Maak een kaart op basis van de kadastrale grenzen en/of een bestemmingsplan (NWWI).