Zelf je huis verkopen? Check het stappenplan

Zelf je woning verkopen? Met dit handige stappenplan kun je het zelf doen. je woning verkopen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen woning te verkopen. Wie anders dan jijzelf weet het beste wat de voordelen zijn van het huis waar je de afgelopen jaren met plezier hebt gewoond? Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om alleen waar nodig een adviseur in te schakelen, bijvoorbeeld voor de onderhandelingen.

Check het onderstaande stappenplan en bepaal gericht je verkoopstrategie.

Stap 1: Kies je verkoopkanalen

Bepaal eerst hoe je je woning wilt aanbieden. Je kunt een "Te Koop" bord in je tuin plaatsen, maar voor een groter bereik is het handig om je woning aan te bieden op een online huizensite. Deze bieden soms ook extra diensten aan om je te ondersteunen bij de verkoop. Check van tevoren hoeveel huizen er op de huizensite te koop staan, want hoe groter het bereik hoe beter natuurlijk! Daarnaast kun je ook nog zelf social media inzetten.

Stap 2: Bepaal de vraagprijs

De belangrijkste stap is om te bepalen welke vraagprijs je wilt gaan vermelden in de advertentie. Maak je deze te hoog dan kan het verkopen van je woning langer duren, maar je wilt ook geen dief zijn van je eigen portemonnee.

Hoe bepaal je nu wat je huis waard is? Je WQZ waarde is een indicatie van wat je woning waard is. Daarnaast Je weet wat je zelf destijds voor je huis hebt betaald. Misschien is je huis inmiddels meer waard geworden omdat je verbeteringen hebt aangebracht, zoals een nieuwe keuken of een uitbouw.

Met deze factoren kun je goed afwegen wat een geschikte vraagprijs is. Nog steeds twijfels? Dan kun je een makelaar of taxateur inschakelen voor een waarde-indicatie.

Stap 3: Schrijf de advertentie

Nu ben je klaar om een advertentie op te stellen. Schakel een professionele woningfotograaf in om je huis zo aantrekkelijk mogelijk in beeld te brengen. Ruim je huis op, sla overtollige spullen ergens anders op, en breng een frisse styling aan. Zo verkoop je je huis sneller. Je kunt de fotograaf ook een video, 360 graden foto of een plattegrond laten maken.

Schrijf een heldere verkooptekst. Denk niet alleen aan de pluspunten van je huis maar ook aan die van je buurt. Sommige huizensites bieden de mogelijkheid om je huis extra te promoten, zoals via mailings of het doorzetten naar andere huizensites.

Stap 4: Maak een informatiemap

Zoek officiële documenten bij elkaar voor mogelijke geïnteresseerden. Zoals Eigendomsinformatie met daarin het bewijs dat jij de eigenaar van de woning bent en dus de woning mag verkopen. Handig om deze alvast klaar te leggen voor de verdere afhandeling!

Verplicht is informatie over het Energielabel en een lijst van roerende zaken (wat blijft in woning achter en wat gaat er mee?). Vergeet bij een appartement ook de documenten van de VVE niet.

Met een Percelenrapport zie je de kadastrale gegevens van de woning. Ook kun je een Bestemmingsrapport bijvoegen voor mensen die willen gaan verbouwen.

Met een Woningpakket heb je in 1 keer je een goede informatiemap om je woning zelf te verkopen. Je kunt deze stukken uitprinten in een handzaam pakketje. Handig om meteen mee te geven bij bezichtigingen!

Stap 5: Organiseer bezichtigingen

Het is zover! Via je verkoopkanalen komen er aanvragen voor bezichtigingen binnen. Plan deze bij voorkeur overdag, zodat je woning er in het zonnetje zo voordelig mogelijk uitkomt. Ruim van tevoren goed op en zorg voor frisse lucht. Een bloemetje doet soms wonderen.

Lees je van tevoren in op vragen die gesteld kunnen worden. Laat mensen in hun eigen tempo rondlopen en beantwoord hun vragen. Jij weet als geen ander waarom het er zo fijn wonen is! Maar let op: Het melden van gebreken is verplicht.

Geef de informatiemap mee of bied aan om deze via e-mail na te sturen.

Stap 6: Handel biedingen af

Peil tijdens de rondleiding alvast de eerste interesse. Spreek dan meteen duidelijk af hoe kopers kunnen bieden, zoals per e-mail of telefonisch. Let op: Laat een mondeling bod schriftelijk bevestigen om een misverstand te voorkomen.

Je hoeft niet meteen op een bod te reageren. Pas wanneer je een tegenbod doet ben je formeel in onderhandeling. Met meerdere mensen onderhandelen mag, maar je mag ze niet inlichten over wat anderen geboden hebben! Onderhandel ook over de overdrachtsdatum, roerende zaken, en eventuele voorbehouden.

Als je overeenstemming hebt bereikt dan leg je deze schriftelijk in een koopakte vast.

Vind je deze stap lastig? Schakel dan een makelaar in om je hierbij te ondersteunen.

Stap 7: Zorg voor een correcte formele afronding

Een koopakte kun je prima zelf opstellen. Vermeld hierin de koopsom, de overdrachtsdatum en de aanvullende voorwaarden. Bij sommige huizensites kun je een template bestellen om in te vullen. Na ondertekening moet de akte naar de notaris en heeft de koper 3 dagen bedenktijd. Tevens moet er naar de notaris een waarborgsom gestort worden. Let op: De koper kiest de notaris.

Na de bedenktijd moet de akte van levering bij de notaris getekend worden. Dit is verplicht. Als er sprake is van een voorbehoud van financiering is een extra wachttijd van 6 tot 8 weken gangbaar (vastgelegd in de koopakte), en kan daarna de afspraak gemaakt worden bij de notaris. Zodra de leveringsakte is getekend is de verkoop rond.

Voor meer informatie over de formele afhandeling zie: www.notaris.nl/wonen/een-woning-verkopen