Hoe is Nederland qua grondgebied bestuurlijk verdeeld?

Om Nederland qua grondgebied bestuurlijk in te delen zijn er bestuurlijke grenzen gedefinieerd. We maken die bestuurlijke grenzen dagelijks mee. De gebieden zijn gemeente-, provincie- en landsrijksgrenzen.

Gebiedswijzigingen

Je zou het zo niet zeggen naar de bestuurlijke grenzen wijzigen zo af en toe. Voorstellen om de gebieden te wijzigen komen vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De bijwerkingen daarvan vinden jaarlijks plaats.

Provincie- en landsrijksgrenzen

Wijzigingen in Provincie- en landsrijksgrenzen komen niet veel voor. De laatste provinciegrenswijziging (januari 2019), was tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Door het ontstaan van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, voorheen Vianen (UT), Zederik (ZH) en Leerdam (ZH), is de grens tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht aangepast.

Gemeenten

De meeste wijzigingen van bestuurlijke grenzen vinden plaats bij de gemeenten. Een gemeentegrens wijzigt als gemeenten fuseren. Door die herindelingen is het aantal gemeenten drastisch verminderd. Omstreeks 1900 hadden we nog 1100 gemeenten. In 1 januari 2021 stond de teller op 352.

Kaartviewer

Wil je de ligging van de bestuurlijke grenzen zien, dan kan je de grenzen uploaden in een kaartviewer. De grenzen zijn te downloaden op PDOK. Combineer de gemeentegrens met jouw eigen (geo)data en maak aantekeningen op de kaart. Ook dat kan met een Kaartviewer. Bekijk de gemeentegrens van jouw gemeente op deze Kaartviewer.

Alles nog even op een rijtje

Zo af en toe ontstaat verwarring tussen woonplaatsen en gemeentenamen. Daarbij wordt de woonplaats aangeduid als gemeente. De woonplaats maakt een onderdeel uit van de gemeente. Zo ook een buurtschap. De woonplaats heeft een blauw plaatsnaambord en buurtschap een witte. Een buurtschap is een klein bewoonde plaats vaak in het buitengebied van een gemeente zonder een duidelijk middelpunt (kerk of plein).

Landelijk Nederland 
Provincie Drenthe 
Gemeente AA en Hunze 
Woonplaats Assen 
Buurtschap Geelbroek (tussen woonplaats Hooghalen en Assen)

Kijk hier voor een overzicht van alle woonplaatsen en gemeenten die daarbij horen.

product-image

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang je bestemmingspakket binnen...

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang...

Meer info Bestellen