7.4

Waar mag ik mijn tiny house neerzetten?

Datum: 15 jan. 2019

Tiny houses, kleine woningen van maximaal 50 m2, bedoeld om basic en eenvoudig te leven, winnen snel aan populariteit in Nederland. De huisjes zijn compact en je zet ze makkelijk ergens neer. Maar mag dat ook zomaar? Tiny lof van Mill Home

Tiny loft van Mill Home

Heeft je beoogde woonplek een woonbestemming?

De regels rondom het plaatsen van tiny houses zijn nog niet helemaal duidelijk. Bovendien verschillen ze ook nog per gemeente. Wat sowieso geldt, is dat de locatie waar je je tiny house wilt neerzetten, een woonbestemming moet hebben. Of het kavel dat je op het oog hebt een woonbestemming heeft, vind je in het Bestemmingsrapport.

In het Bestemmingsrapport staan de voorschriften van de enkelbestemming van een gekozen locatie. Je leest hierin dus precies wat je en wel en niet mag doen op een bepaald adres en of er een woonbestemming op rust.

Is er al een omgevingsvergunning?

Als de locatie die je op het oog hebt, een woonbestemming heeft, ben je er nog niet. Want voordat je je tiny house ergens neer kunt zetten, moet je ook een omgevingsvergunning aanvragen. Wil je weten of er recent al een vergunning is afgegeven, vraag dan het Vergunningenrapport op.

In het Vergunningenrapport staat of er de afgelopen 6 weken vergunningen zijn aangevraagd en afgegeven voor een specifieke locatie.

In het verleden afgegeven vergunningen

Vergunningen die langer dan 6 weken geleden zijn afgegeven, staan niet in het Vergunningenrapport. Deze kun je wel terugvinden op de Planviewer website. Kijk daarvoor bij het onderdeel "zoeken op trefwoord" (helemaal onderaan) en vul een zoekterm in. Deze historie gaat terug tot 2010.

product-image
product-image
product-image
product-image