Wie verzint onze straatnamen eigenlijk?

Omdat er momenteel veel nieuw wordt gebouwd, moeten er ook veel nieuwe adressen komen. Ook moeten er straatnamen bij komen. Op het moment van schrijven zijn het er ongeveer 300.000 straatnamen.

Wie verzint een adres en hoe gaat dat proces in zijn werk?

In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het benoemen van straten en pleinen. Het College van Burgemeesters en Wethouders identificeert ze meestal in samenwerking met een commissie. Er zitten allemaal verschillende mensen in de commissie van adressen en straatnamen. Meestal bestaat een commissie uit een paar adviseurs, iemand die de geschiedenis van de stad goed kent, en soms zelfs een postbezorger.

Thema's en regels

Straatnamen kunnen verwijzen naar beroemde mensen in de geschiedenis van een plaats. Maar er zijn ook themabuurten, of straten vernoemd naar belangrijke gebeurtenissen. In eerste instantie wordt goed onderzoek gedaan naar de nieuwe straat. De naam moet namelijk passend zijn in de wijk of buurt. Daarnaast zijn er een aantal regels waaraan voldaan moet worden. De straatnamen moeten namelijk herkenbaar en niet te lang zijn én makkelijk uit te spreken.

Maatschappelijk aanvaardbaar

Wat de laatste tijd veel heeft gespeeld is dat de straatnamen maatschappelijk aanvaardbaar moeten zijn. In de loop van de tijd zijn sommige namen omstreden geraakt en die straatnamen kunnen niet zomaar gewijzigd worden. Het is dus erg belangrijk dat er zorgvuldig gewerkt wordt. 1 op de 5 straatnamen wordt naar een persoon vernoemd. Vrouwennamen kwamen in het verleden maar weinig voor. Pas sinds een aantal jaar is dat aantal stijgende, mede doordat we in de laatste 125 jaar veel Koninginnen hebben gehad en ook de dochters van Koning Willem-Alexander zijn populair. Al blijft het ver achter bij de mannennamen.

Vind je het leuk om zelf onderzoek te doen naar straatnamen in jouw plaats?

Kijk dan eens op onze site bij alle adressen van Nederland! Wil je dit adressenbestand kopen? Neem dan contact met ons op.