Blijft mijn uitzicht in de toekomst vrij?

Voor veel mensen is vrij uitzicht vanuit thuis waardevol. Uitzicht is echter niet gegarandeerd en steeds meer mensen ondervinden dat: je hebt een huis gekocht met weids uitzicht en een jaar later verschijnen de bouwkranen tegenover je huis. Blijft mijn uitzicht in de toekomst vrij?

Bestemming raadplegen

Hoe onrechtvaardig het verdwijnen van uitzicht ook lijkt, er bestaat geen recht op uitzicht. Om deze situatie voor te zijn kun je het bestemmingsplan raadplegen van je omgeving. In het bestemmingsplan legt de overheid vast welke bestemming de grond heeft en welk gebruik is toegestaan inclusief bijbehorende regels. Dit staat beschreven onder "enkelbestemming" in het bestemmingsplan.

Heeft de grond de enkelbestemming ‘wonen’, dan kan het bebouwd gaan worden. Heeft de grond de enkelbestemming ‘groen’, dan is het aannemelijk dat de grond in de nabije toekomst niet bebouwd zal worden.

Bekijk nu de enkelbestemming van het stuk grond en vraag een Bestemmingsrapport op. In het Bestemmingsrapport van het geldende bestemmingsplan staat de bestemming en het gebruik aangegeven.

Wijziging bestemming 

Het kan zijn dat er toch bouwplannen komen op een stuk grond waar in eerste instantie de enkelbestemming zegt dat er niet gebouwd mag worden. De partij met de bouwplannen moet dan een bestemmingsplan wijziging aanvragen bij de gemeente. Mocht de enkelbestemming van het gebied wijzigen dan is er de mogelijkheid om bezwaar aan te maken. Een optie om op tijd over een wijziging van bestemmingsplan geïnformeerd te worden is de PlanAlert 

Op tijd op de hoogte van de plannen

Met de PlanAlert word je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen een zelf ingesteld gebied. Wanneer bijvoorbeeld een aanvraag wordt gedaan voor een bestemmingsplan wijziging, dan word je door de ingestelde alert op de hoogte gehouden van deze aanvraag. Via de Alert zie je wat het plan is. Mocht je het niet eens zijn met de plannen, dan kun je binnen 8 weken na publicatie bezwaar maken. 

Wees de bouwkranen voor en gebruik Planviewer.

product-image

Eigenarenrapport

 6.99

Eigendomsinformatie van het Kadaster over de rechtmatige eigenaar. Zowel voor bebouwd als onbebouwd terrein te bestellen.

Eigenarenrapport

 6.99

Eigendomsinformatie van het Kadaster over de rechtmatige eigenaar. Zowel voor bebouwd als onbebouwd...

product-image

Percelenrapport

 1.49

Uittreksel kadastrale kaart. Inzicht in een perceel met de omliggende percelen.

Percelenrapport

 1.49

Uittreksel kadastrale kaart. Inzicht in een perceel met de omliggende percelen.