• Artikelen»
  • Toekomst»
  • Een mooie tuin voor een prikkie? Ken de maten en betaal niet te veel.

Een mooie tuin voor een prikkie? Ken de maten en betaal niet te veel.

Een tuin helemaal vanaf de basis aanleggen bij een nieuwbouwwoning brengt de nodige kosten met zich mee. Allereerst wil je misschien een mooie omheining om lekker van je privacy te kunnen genieten. Een ruim terras voor je loungebanken en een aantal brede tuinpaden vormen het fundament wat daarna ingekleurd kan worden met bijpassende beplanting. 

Afmetingen schutting berekenen

Het eerste wat je dus moet doen is gaan meten en rekenen. Voor het plaatsen van een schutting zijn al snel veel materialen nodig en je wilt waarschijnlijk de kosten delen met je buren, die misschien minder dan jij willen uitgeven. Misschien wil je wel delen van de schutting openlaten en afwisselen met beplanting, bijvoorbeeld op stukken van je tuin met lastige hoekjes. Het helpt dan om de afmetingen van je kavel in kaart te hebben. Zo kun je honderden euro’s aan materiaal besparen.

Met een Maatvoering Perceel  is de omtrek en de ligging van je perceel na te gaan. In dit handzame rapport worden de kadastrale grenzen van het Kadaster getoond met daarin de maten van alle zijdes. Daarnaast wordt de bestaande bebouwing zoals vastgelegd bij de gemeentelijke administratie op het perceel afgedrukt. Hiermee heb je voldoende informatie om de omtrek van je tuin te kunnen bepalen.

Afmetingen terras en paden

Je wilt natuurlijk een terras die past bij de afmetingen van je tuin. Bij een grote tuin kun je makkelijk een ruimer terras aanleggen dan de standaard 3 bij 4 meter. Maar hij moet natuurlijk niet de helft van je tuin in beslag nemen en voor de materiaalkosten van de stenen heb je misschien ook een bovengrens in gedachten. Een tweede terras achter in de tuin behoort ook tot de mogelijkheden.

Met een Maatvoering Perceel  kun je de afmetingen van je tuin in kaart brengen. Hierin worden de kadastrale grenzen van het Kadaster getoond met daarin de maten van alle zijdes, met daaroverheen een afdruk van de bestaande bebouwing. Je kunt het rapport daarna ook inlezen als onderlegger in een CAD programma, zoals SketchUp, waaroverheen je de nieuwe situatie in kunt tekenen.

Hiermee weet je precies hoeveel vierkante meters je aan stenen kunt gaan bestellen.

Beplanting

Nu je de basis gereed hebt kun je het groen gaan invullen. Voor het plaatsen van struiken en bomen gelden er regels omtrent de afstand tot de erfgrens. Bomen moeten minimaal 2 meter vanaf de erfgrens staan. Deze regel kan echter binnen je gemeente anders zijn, dat vind je terug in de Algemene Plaatselijke Verordening of een andere lokale bekendmaking. Struiken mogen dichter bij de erfgrens staan als ze een maximale hoogte hebben van 2 meter.

 

product-image

Luchtfoto

vanaf  9.98

Bekijk hoe de omgeving eruitziet van bovenaf met een luchtfoto, en zie hoe de kadastrale grens loopt met buren.

Luchtfoto

vanaf  9.98

Bekijk hoe de omgeving eruitziet van bovenaf met een luchtfoto, en zie hoe de kadastrale grens loopt...

product-image

Bestemmingsrapport

 7.99

Samenvatting van een bestemmingsplan voor een specifieke locatie inclusief bouw – en gebruiksregels.

Bestemmingsrapport

 7.99

Samenvatting van een bestemmingsplan voor een specifieke locatie inclusief bouw – en gebruiksregels.