Hoe toets ik mijn bedrijfsplannen aan een bestemmingsplan?

Als je bedrijfsplannen binnen het bestemmingsplan passen dan heb je doorgaans geen Omgevingsvergunning nodig. Op Planviewer.nl kan je bestemmingsplannen online inzien.

Heb ik voor mijn plannen een Omgevingsvergunning nodig?

Om te weten of je plannen om een bedrijf te beginnen voldoen aan het bestemmingsplan, selecteer je het bestemmingsplan met een enkelbestemming. In de enkelbestemming staat beschreven wat je op een bepaalde locatie mag doen en niet mag doen.

Zoek het meest actuele bestemmingsplan met een enkelbestemming en status “vastgesteld” of “onherroepelijk” en lees de regels vermeld onder de enkelbestemming goed door om te bepalen of jouw bedrijfsplan op die locatie binnen de regels past. Liggen er meerdere vastgestelde plannen op de locatie, dan dient u deze ook door te nemen om te toetsen of er geen wijzigingen zijn op de enkelbestemming.

Regels kunnen snel uit vele pagina’s bestaan (tot wel 400 pagina’s). Een Bestemmingsrapport is een samenvatting van dit bestemmingsplan voor een specifieke locatie. Zo kun je veel tijd besparen aan lezen en zoeken.

Op een locatie kunnen meerdere plannen liggen. Maak het jezelf makkelijk en ga een Bestemmingspakket.

Hoe moet ik de regels interpreteren?

Om de regels in het bestemmingsplan goed te interpreteren dien je te weten in welke categorie jouw bedrijf valt. Bestaande bedrijven hebben vaak de enkelbestemming “bedrijf” of “gemengd”. In de bestemmingsregels staat welke bedrijfscategorie is toegestaan. Bijvoorbeeld “categorie 2” of “categorie 4.1”. In de rubriek “Staat van bedrijfsactiviteiten” staat een overzicht van de bedrijven die binnen deze categorieën passen, deze rubriek. De Staat van bedrijfsactiviteiten is een vaste bijlage bij het bestemmingsplan.

Past je bedrijf niet in het bestemmingsplan, dan is een bestemmingswijziging (zoals via de kruimelregeling) of omgevingsvergunning nodig om van het bestemmingsplan af te kunnen wijken. Lees op de website van de betreffende gemeente hoe dit verder gaat.

 

product-image

Bestemmingsrapport

 7.99

Snel een bestemmingsplan inzien voor een specifiek adres of perceel inclusief bouw – en gebruiksregels.

Bestemmingsrapport

 7.99

Snel een bestemmingsplan inzien voor een specifiek adres of perceel inclusief bouw – en gebruiksregels.

Meer info Bestellen