Hoe toets ik mijn bouwplannen aan een bestemmingsplan?

Als je bouwplannen binnen het bestemmingsplan passen dan heb je doorgaans geen bouwvergunning of Omgevingsvergunning nodig. Op Planviewer.nl kan je bestemmingsplannen online inzien. Bouwplannen toetsen aan bestemmingsplan

Heb ik voor mijn plannen een bouwvergunning nodig?

Om te weten of je bouwplan voldoet aan het bestemmingsplan, selecteer je het bestemmingsplan met een enkelbestemming. In de enkelbestemming staat beschreven wat je op een bepaalde locatie mag doen en niet mag doen.

Zoek het meest actuele bestemmingsplan met een enkelbestemming en status “vastgesteld” of “onherroepelijk” en lees de regels vermeld onder de enkelbestemming goed door om te bepalen of jouw bouwplannen binnen de regels passen.

Regels kunnen snel uit vele pagina’s bestaan (tot wel 400 pagina’s). Een Bestemmingsrapport is een samenvatting van dit bestemmingsplan. Zo kun je veel tijd besparen aan lezen en zoeken.

Op een locatie kunnen  meerdere plannen liggen. Maak het jezelf makkelijk en ga een Bestemmingspakket.

Hoe moet ik de regels interpreteren?

Om de regels goed te interpreteren dien je te weten wat je achtererfgebied en bebouwingsgebied is. Bepaal deze met behulp van de volgende twee artikelen:

Twijfel je of jouw plannen passen binnen het bestemmingsplan, vraag dan bij jouw gemeente een omgevingsvergunning aan. Hoe je dit doet, kun je lezen op de website van de betreffende gemeente of ga naar Omgevingsloket.nl.

product-image

Maatvoering Perceel

 54.99

Indicatie van de kadastrale maten van jouw perceel. Zie hoe groot de tuin is en de afstand van de kadastrale grens tot de bebouwing.

Maatvoering Perceel

 54.99

Indicatie van de kadastrale maten van jouw perceel. Zie hoe groot de tuin is en de afstand van de kadastrale...

Meer info Bestellen
product-image

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang je bestemmingspakket binnen...

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang...

Meer info Bestellen