Dag actuele adres- en gebouwinformatie beschikbaar.

Dankzij de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), hebben wij in Nederland een complete database met gegevens over alle gebouwen in Nederland. 
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze gegevens. De gemeenten stellen de gegevens centraal beschikbaar via een platform wat door Kadaster wordt beheerd.

Welke informatie vind je in de BAG?

In de BAG zijn alle panden, standplaatsen en ligplaatsen geregistreerd in Nederland. Een pand kan uit 1 of meerdere verblijfsobjecten bestaan. Een verblijfsobject heeft een adres en een gebruiksdoel.

In de registratie zijn zogenaamde attributen oftewel gegevens opgenomen. De attributen bestaan uit gegevens over de registratie zoals documentdatum en nummer en gegevens over de objecten zoals adres, gebruiksdoel, bouwjaar, oppervlakte, type, status en geometrie.

Door de geometrie zijn de objecten te visualiseren op een kaart zoals op de publieke kaart van Planviewer.

Dagelijkse actualisatie

De bouw in Nederland staat niet stil. Dagelijks komen er nieuwe panden bij of worden gesloopt. Denk aan nieuwbouwwijken, herontwikkeling van (industriële) gebieden, maar ook aan panden die gesplitst worden in meerdere woningen.

Dit hele proces is opgenomen in de BAG en vertaald naar gebeurtenissen. Een gebeurtenis zegt wat over de status van een gebouw.

Wij halen dagelijks de wijzigingen in de BAG op. Dit maakt dat onze database en dus onze producten en webservices dag actuele gebouwinformatie bevatten.

Welke gebeurtenissen zitten in de BAG?

De levensduur van een gebouw, stand- of ligplaats bestaat uit meerdere statussen. Die statussen wordt aangekondigd door een gebeurtenis. In de BAG zijn een 20-tal gebeurtenissen benoemd. De meest sprekende gebeurtenissen zijn:

  • Adres
  • Bouwvergunning verleend
  • Bouw gestart
  • Pand in gebruik
  • Splitsen verblijfsobject
  • Samenvoegen verblijfsobject
  • Sloopvergunning verleend
  • Ligplaats en of standplaats benoemen
  • Ligplaats en of standplaats aangewezen
  • Ligplaats en of standplaats intrekken

Wat kan je met de BAG?

Publieke organisaties zijn verplicht om de BAG te gebruiken. Denk hierbij aan ministeries, waterschappen, politiekorpsen en veiligheidsregio's. BAG is open data.

Steeds meer bedrijven gebruiken de BAG. Denk hierbij aan meubelwinkels, postorderbedrijven, banken- en hypotheekverstrekkers, projectontwikkelaars en platforms zoals Planviewer.

Door de dagelijkse actualisatie kunnen bedrijven geen risico meer dat ze met verkeerde, verouderde gegevens werken. Aanvragen voor hypotheken kunnen sneller getoetst worden. (Online) winkels die hun verkoop op nieuwbouwwoningen richten kunnen eerder in beeld zijn bij de bewoners. Bouwbedrijven kunnen zich aanmelden om te bouwen. Oliebollenkramen en andere foodtrucks kunnen op zoek naar standplaatsen voor hun kraam.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van toepassingen van de adres- en gebouwgegevens. Wil je weten wat de huidige situatie is van een bepaald pand, ga dan naar Planviewer.nl. Wil je ook toegang tot actuele adressen en andere gebouwgegevens, maak dan gebruik van onze Webservices.

Heb je vragen over BAG-gegevens, neem dan contact op via 088-7006060 of info@planviewer.nl

 

Lees meer over de BAG op:

De digitale overheid

Kadaster

 

 

product-image

Maatvoering Perceel

 54.99

Indicatie van de kadastrale maten van jouw perceel. Zie hoe groot de tuin is en de afstand van de kadastrale grens tot de bebouwing.

Maatvoering Perceel

 54.99

Indicatie van de kadastrale maten van jouw perceel. Zie hoe groot de tuin is en de afstand van de kadastrale...

Meer info Bestellen