De BAG, wat is dat eigenlijk?

Wat is de BAG en waarom is deze belangrijk?

Als je op zoek bent naar informatie over je woning kun je tegen de term BAG aanlopen. In Nederland worden er diverse overheidsgegevens bijgehouden die een maatschappelijke functie kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerman die zich afvraagt hoeveel mensen er in een woning wonen voordat hij een woning binnengaat.

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

De overheid heeft ervoor gekozen dit soort gegevens vast te leggen in een stelsel van basisregistraties, die door de verschillende overheidsdiensten met elkaar gedeeld worden. Hierdoor kan de overheid doelgericht en klantgericht werken.

Een van deze basisregistraties betreft de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, ook wel afgekort tot BAG. Hierin houdt de gemeente basisgegevens over de adressen en gebouwen binnen de betreffende gemeente bij, zoals het adres, de postcode, het type, het bouwjaar, de oppervlakte van het grondvlak van het gebouw, de oppervlakte van het adres, de functie en de status. Er wordt overigens niet in geregistreerd wie er op het adres woont, daarvoor is een aparte registratie beschikbaar (de GBA).

De gemeente is verantwoordelijk voor het registreren en actualiseren van de BAG gegevens en is daarmee de bronhouder. De BAG wordt publiekelijk ontsloten via het Kadaster, omdat het Open Data betreft (hier kunnen burgers ook zelf eventuele onjuistheden terugmelden).

Open Data

Open Data is overheidsdata die de overheid beschikbaar stelt voor hergebruik. Ook bij Planviewer zijn allerlei BAG gegevens beschikbaar. Via de Kaart zijn deze te raadplegen in de vorm van uitgetekende gebouwen op de kaart. Daarnaast kun je op een adres zoeken en daarna allerlei informatie rondom dat adres bekijken, waaronder ook de BAG gegevens.

Planviewer en BAG

Je kunt bij Planviewer eenvoudig de BAG gegevens rondom je eigen woning bekijken op de publieke kaart, zoals de oppervlakte, het bouwjaar. Wil je ook de volume (m3) van een gebouw weten, ga dan voor een Gebouwrapport (alleen beschikbaar indien er 3D gegevens voor deze woning zijn verzameld).

Voor architecten, technische tekenaars en GIS-specialisten is de Gebouwenkaart. Dat is de BAG in DWG (DXF )en Shape formaat.

Voor organisaties die vaak adressen en andere gebouwinformatie nodig hebben, is er een API koppeling. Lees meer hierover onder Locatiedata