Nu dat oude gammele schuurtje omver is geblazen door een zware westerstorm wil je een nieuw schuurtje plaatsen tegen de erfgrens. Maar kan dat wel zomaar?
Of misschien zijn juist jouw buren bezig met het plaatsen van een nieuw tuinhuis. De plannen daarvan zijn om een gebouw van maar liefst 4 meter lang pal tegen de schutting te zetten, precies op de plaats van je mooie rozenstruik en je zonnige zitje. Is dit wel toegestaan?
Perceelsgrenzen controleren
Er zijn verschillende redenen waarom het nuttig kan zijn om even na te gaan hoe je perceelsgrenzen lopen. Te denken valt aan:
- Het (vergunningsvrij) willen plaatsen van een nieuw object, zoals een tuinhuisje, zorgunit of tiny house
- Het aanpassen van bestaande objecten zoals een schuurtje, plantenkas, of tuinhuis
- Het planten of verplaatsen van een boom
- Het plaatsen, verplaatsen of vernieuwen van een schutting
- Het maken van een aanbouw of uitbouw zoals een (bij)keuken, een garage of een serre
- Oude tuinen waarin gebruik wordt gemaakt van een recht van overpad
- Nieuwe buren die bezwaar maken tegen een bestaande situatie
- Bij aankoop van een huis
De grenzen van je perceel worden door het Kadaster geregistreerd als de kadastrale grenzen. Wij presenteren deze grenzen op een aantrekkelijke Luchtfoto zodat je eenvoudig kunt zien langs welke bestaande objecten in je tuin, zoals een boom of een tuinpad, deze grenzen lopen. Zo kun je zien of dat vermolmde schuurtje niet al bij aankoop van het perceel over de erfgrens lag.
Waar mag ik bouwen?
Op welke afstand van de erfgrens mag je nu dat nieuwe schuurtje neerzetten? Vanuit de bestaande regelgeving geldt er geen minimale afstand. Het schuurtje mag dus helemaal tegen de erfgrens aan staan.