Hoeveel mag ik vergunningsvrij aanbouwen?

Je hebt bouwplannen en je hebt al onderzocht dat je vergunningsvrij mag aanbouwen maar waar moet je aanbouw aan voldoen? Hoeveel mag ik vergunningsvrij aanbouwen?

Het uitgangspunt van de overheid is dat je zelf de nodige gegevens verzamelt en zelf berekent hoeveel er vergunningsvrij aangebouwd mag worden.

Enkele punten waar je op moet letten bij vergunningsvrij aanbouwen zijn hieronder beschreven:

1. Bepaal het achtererfgebied

Over het algemeen geldt dat veel bouwwerken vergunningsvrij kunnen worden aangebouwd in het achtererfgebied. Een Maatvoering Perceel kan je helpen om het achtererfgebied te bepalen.

2. Bereken hoeveel er mag worden bijgebouwd

Volgens de definitie is het bebouwingsgebied het achtererfgebied alsmede de grond onder het hoofdgebouw. Een bepaald percentage van het bebouwingsgebied mag worden bebouwd. Is het bebouwingsgebied bijvoorbeeld ≤ 100 m2, dan mag de helft van het bebouwingsgebied worden bebouwd. Is het bebouwingsgebied > 100 m2 en ≤ 300 m2, dan mag 50 m2 worden bebouwd plus 20% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2.

3. Ga na hoe hoog de aanbouw mag worden

Zonder vergunning mag er nooit hoger aangebouwd worden dan 5 meter. Er is een onderscheid gemaakt binnen een afstand van 4 meter vanaf het oorspronkelijke hoofdgebouw en daarbuiten:

  • Binnen een afstand van 4 meter mag er niet hoger worden gebouwd dan 30 cm boven de hoogte van de vloer van de eerste bouwlaag. Indien het hoofdgebouw maar één bouwlaag heeft mag er niet hoger worden gebouwd dan het hoofdgebouw.
  • Op een afstand van meer dan 4 meter van het hoofdgebouw mag een aanbouw altijd 3 meter hoog zijn. Indien er hoger wordt gebouwd gelden specifiek eisen voor de dakvorm en de bouwhoogte t.o.v. naburige percelen om te voorkomen dat daar te veel zonlicht wordt weggenomen.

Controleer wel eerst het bestemmingsplan of daar geen uitzondering staat. Check snel het bestemmingsplan voor jouw woning met een Bestemmingsrapport.

4. Check het gebruik

Ook bij het gebruik wordt onderscheid gemaakt binnen een afstand van 4 meter vanaf het oorspronkelijke hoofdgebouw en daarbuiten.

  • Binnen een afstand van 4 meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw moet het gebruik gelijk of ondergeschikt zijn aan dat van het hoofdgebouw. Bij een woning mag dus binnen 4 meter een keuken, bijkeuken, garage, serre of uitbouw van de woonkamer worden gebouwd.
  • Op een afstand van meer dan 4 meter van het hoofdgebouw moet er sprake zijn van een ondergeschikt gebruik. Dat betekent bij een woning dat er bijvoorbeeld alleen sprake mag zijn van een berging, garage of plantenkas.

Zoals je ziet komt er veel kijken bij de vraag hoeveel en of je vergunningsvrij mag aanbouwen. In het Verbouwpakket vind je alle benodigde informatie en een stappenplan hoe je er achter komt of je een bouwvergunning nodig hebt. Vind je het lastig om de regels te interpreteren? Laat dan de specialisten berekenen wat je vergunningsvrij mag bouwen.

Meer informatie over het bouwen van een aanbouw is te vinden in de brochure Vergunningvrij Bouwen (Ministerie van Infrastructuur en Milieu, 2016).