Je huis verbouwen om voor meer daglicht te zorgen

 
Voldoende natuurlijk daglicht in huis is om verschillende redenen van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat daglicht bijdraagt aan de productie van vitamine D door het lichaam. Evenals dat natuurlijk daglicht je biologische klok onderhoudt; er wordt voldoende melatonine en cortisol aangemaakt om in de avond te kunnen slapen en overdag productief aan het werk te kunnen gaan. Bij een verbouwing van je woning heb je verschillende mogelijkheden om de hoeveelheid daglicht te verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een dakraam met rolgordijn verduisterend van aard in je slaapkamer op zolder. Overdag geniet je van het daglicht, terwijl het rolgordijn in de avond voor het duister in de kamer zorgt. Er zijn meer opties.

Keuze tussen een dakraam en een dakkapel

Naast de mogelijkheid om een extra dakraam te laten plaatsen, zou je ook een dakkapel kunnen overwegen. Het voordeel van een dakkapel ten opzichte van een dakraam zit in het feit, dat je hiermee voor meer licht én ruimte op zolder zorgt. Een dakkapel is breder dan een dakraam. Andersom biedt een dakraam het voordeel dat deze veel makkelijker te plaatsen is en daarbij minder kost. Een kleine investering, waar je vrijwel direct plezier van hebt. Bij de keuze voor een dakkapel dien je rekening te houden met een levertijd van al snel zes tot negen maanden in de huidige markt.

Vergunning voor een dakkapel aan de voorzijde

Voor het laten plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van je woning dien je een vergunning aan te vragen. Dit proces kan al snel meerdere weken duren. Bij een dakkapel aan de achterzijde is een bouwvergunning in veel gevallen niet vereist. Je gemeente kan je hier meer over vertellen. Voor het plaatsen van een dakraam hoeft zelden een bouwvergunning aangevraagd te worden; deze kan vrijwel altijd direct geplaatst worden. 
Weten of je een vergunning nodig hebt? Check dit met een Bestemmingsrapport.

Dakraam combineren met raamdecoratie

Wanneer je voor een dakraam kiest, kun je deze direct combineren met bijpassende raamdecoratie. Een dakraam wordt in een schuin dak geplaatst, waardoor bijvoorbeeld een rolgordijn langs een rails met het dakraam mee moet lopen. Een standaard model rolgordijn is niet geschikt; deze zou verticaal in plaats van schuin naar beneden vallen over het raam. Aanbieders van dakramen bieden je vaak verschillende mogelijkheden, wanneer je deze direct wilt combineren met een verduisterend rolgordijn. Vergeet bij de keuze voor een dakraam niet te letten op het ventilatierooster boven het raam. Dit biedt zeker op zolder een groot voordeel. Je hoeft het raam niet steeds geopend te hebben, om de ruimte te kunnen ventileren. Een goede ventilatie is vereist om de ruimte als slaapkamer te kunnen zien bij de verkoop van de woning op termijn. In het Nederlands Bouwbesluit lees je hier meer over.


 


 

product-image

Verbouwpakket

 59.98

Heb je bouw- of verbouwplannen? Wil je jouw huis energiezuinig maken? Start jouw bouwplan met een goede voorbereiding.

Verbouwpakket

 59.98

Heb je bouw- of verbouwplannen? Wil je jouw huis energiezuinig maken? Start jouw bouwplan met een goede...

Meer info Bestellen