Geo- en vastgoeddata op locatie:

Waar mag ik mijn schutting plaatsen?

Datum: 17 jan. 2019

Veel mensen hechten waarde aan privacy in de tuin en scheiden deze af met een schutting of heg. Voor het plaatsen hiervan dien je rekening te houden met de erfgrens van je perceel. Erfafscheiding met de buren

Bepalen erfgrens

Als je een erfafscheiding tussen jouw tuin en de tuin van de buren wilt plaatsen, heb je toestemming van de buren nodig. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de erfgrens precies ligt. Een Luchtfoto geeft informatie over de ligging van een gekozen perceel en omliggende percelen

Gezamenlijk of alleen?

Als de erfafscheiding precies op de erfgrens is geplaatst is het een gezamenlijk eigendom met de buren. Jullie delen samen de kosten voor het onderhoud. Wil je een erfafscheiding plaatsen op eigen grond? Dan is toestemming van de buren niet nodig. Kosten en onderhoud zijn voor eigen rekening. Overleg van te voren wel met de buren om een goede verstandhouding te bewaren. 

Burenrecht

In het burenrecht staan regels over het plaatsen van een erfafscheiding. Zo mag de hoogte van bijvoorbeeld een schutting maximaal 2 meter zijn en mag er geen opening of raam in worden gemaakt die uitkijkt op de tuin van de buren.

In sommige gemeentes gelden andere regels of plaatselijke gewoonten, wij raden aan dit van tevoren even te controleren in het bestemmingsplan. Controleer het bestemmingsplan met een Bestemmingsrapport. In het Bestemmingsrapport lees je precies welke regels voor jouw woning gelden.

€ 1,21
Lees meer
Percelenrapport
Kadastrale ligging perceel, direct in uw mailbox
€ 6,99
Lees meer
Bestemmingsrapport
Ruimtelijk plan, pdf, direct in uw mailbox