Wat staat er in een Splitsingsakte?

Eigendom van vastgoed in Nederland is verticaal geregistreerd. Dus je kijkt van bovenaf op het vastgoed en alles wat daaronder zit behoort tot het eigendom. Maar wat nu als er meerdere eigenaren in een gebouw zijn die ieder een afzonderlijk deel hebben in dat gebouw? Daar heeft de wetgeving in voorzien en wordt geregeld in de Splitsingsakte.

Wat staat er in een Splitsingsakte?

De Splitsingsakte is een document waarin op basis van een tekening het gebouw verdeeld wordt in afzonderlijke eenheden. Die eenheden zijn over het algemeen woningen maar ook garages, bergingen, winkels, kantoren kunnen een onderdeel uitmaken van de splitsing omdat deze ook in het gebouw voorkomen. Het is niet alleen het gebouw maar ook de omliggende gronden, parkeerplaatsen worden bij de splitsing betrokken.

In de akte worden de afzonderlijke eenheden benoemd als appartementsrechten. Al die appartementsrechten worden getoond op een tekening de zogenaamde splitsingstekening. Deze is op schaal getekend en geeft exact weer de begrenzing van het appartementsrecht. Aan de hand van het appartementsnummer kan je zien welke onderdelen bij het betreffende appartement horen. Dit wordt tevens vertaald in een aandeel in de gemeenschap. Gemeenschap is het gehele complex wat bij de splitsing is betrokken. Het appartementsnummer is weer gekoppeld aan het eigendom en op deze wijze kunnen afzonderlijke appartementsrechten in een gebouwd verkocht worden en belast worden met een hypotheek.

Ook wordt in de akte vastgelegd welke ruimtes in gemeenschappelijk gebruik zijn. Denk aan gangen, trappen, lift etc. De regels voor de gemeenschappelijke ruimtes worden genoteerd in het reglement.

De Splitsingsakte wordt opgemaakt door een notaris. Gelijktijdig bij de ondertekening vindt ook de oprichting plaats van de Vereniging van Eigenaars (VvE) inclusief het reglement.

Splitsing van grond

Naast het splitsen van een gebouw kan ook een perceel gesplitst worden. In tegenstelling tot bij een gebouw wordt hier geen Splitsingsakte van opgesteld. Wanneer een perceel gesplitst wordt zullen de gesplitste delen nieuwe perceelnummers krijgen.

Hoe kom ik aan een Splitsingsakte?

Als je op zoek bent naar de Splitsingsakte dan kan je deze opvragen aan de hand van een HYP nummer. Het HYP nummer van de Splitsingsakte vind je in het Eigenarenrapport. De makkelijkste manier is een Eigenarenrapport op basis van adres of perceelnummer te bestellen. 

product-image

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang je bestemmingspakket binnen...

Bestemmingspakket

 23.99

Alle bestemmingsplannen, bouwregels en bedrijfsactiviteiten overzichtelijk in één pakket. Bestel en ontvang...

Meer info Bestellen
product-image

Eigenarenrapport

 7.99

Eigendomsinformatie van het Kadaster over de rechtmatige eigenaar. Zowel voor bebouwd als onbebouwd terrein te bestellen.

Eigenarenrapport

 7.99

Eigendomsinformatie van het Kadaster over de rechtmatige eigenaar. Zowel voor bebouwd als onbebouwd terrein...

Meer info Bestellen