Geo- en vastgoeddata op locatie:

FAQ

1. Hoe kan ik een bestemmingsplan vinden?

Geef een adres of perceelnummer op in de adreszoekbalk. U ziet dan in de volgende stap de ruimtelijke plannen die op de locatie liggen. Een bestemmingsplan is een type ruimtelijk plan. Er zijn meerdere typen ruimtelijke plannen zoals "Gerechtelijke uitspraak" en "Omgevingsplan". Planviewer toont alle typen ruimtelijke plannen en ook alle statussen van de ruimtelijke plannen. 

Als u een ruimtelijk plan in het winkelwagentje zet, dan ontvangt u na het afronden van het bestelproces een Bestemmingsrapport. Een Bestemmingsrapport is een uittreksel van een ruimtelijk plan specifiek voor de opgegeven locatie. 

Zoekt u bouwregels of de bestemming van een bepaalde locatie? Selecteer dan het meest actuele bestemmingsplan, met de status "vastgesteld", "onherroepelijk" of "geconsolideerd".

Ziet u geen ruimtelijk plan, dan is het plan voor de opgegeven locatie gemaakt voor 1-1-2010. Planviewer heeft alleen ruimtelijke plannen gepubliceerd na die datum omdat in 2010 standaardisatie in de digitalisering is ingevoerd.

Ruimtelijke plannen kunt u ook vinden via de "kaart Planviewer"  of via de "Bestemmingsplannen per gemeente".

Lees ook: Wat is een enkelbestemming en waar vind ik deze?

Lees ook: Mag ik deze woning vergunningsvrij verbouwen?

U dient uw plannen te toetsen aan de gebruiksregels oftewel aan de bestemming. De bestemming voor een bepaalde locatie ligt vast in de  "enkelbestemming" van een bestemmingsplan.  Lees onder punt 1 hoe u een bestemmingsplan vindt.

Lees ook: Wat is een enkelbestemming en waar vind ik deze?

Lees ook: Mag ik deze woning vergunningsvrij verbouwen?

De bouwregels liggen vast in een bestemmingsplan. De bouwregels kunnen voor iedere locatie anders zijn en staan beschreven in de "enkelbestemming". Zoek daarom op adres of perceelnummer het bestemmingsplan met daarin de enkelbestemming.  Zie onder punt 1 hoe u een bestemmingsplan vindt.

Lees ook: Wat is een enkelbestemming?

Wanneer u een product bij ons bestelt, ziet u na afloop van de bestelprocedure een knop waarmee u de producten kunt downloaden. U ontvangt tevens een gereedmeldingsmail met daarin een hyperlink naar dezelfde downloadpagina, zodat u de producten ook later nog kunt downloaden.

Los product of pakket

Los product

Als u een los product heeft besteld kunt u na het downloaden het product direct openen, als u de benodigde software op uw device heeft staan. Voor een PDF bestand is dat bijv. Acrobat reader (gratis). Onze rapporten worden in PDF formaat geleverd.

Pakket

Indien u een pakket heeft besteld, of meerdere bestanden die inhoudelijk bij elkaar horen (zoals in een digitale kaart), worden de producten geleverd in een enkel ZIP bestand. Hierin zijn de bestanden compact opgeslagen zodat u ze met één klik kunt downloaden en ze tevens minder schijfruimte in beslag nemen. Binnen het ZIP bestand kunt u de afzonderlijke bestanden vervolgens openen, als u de benodigde software op uw device heeft staan. Voor een PDF bestand is dat bijv. Acrobat reader (gratis). Voor digitale kaarten heeft u een gespecialiseerd GIS programma nodig zoals bijv. AutoCAD of het gratis QGIS.

Uw device

Afhankelijk van uw device verloopt het downloaden en openen op een verschillende manier.

iPhone en iPad

Nadat u op de knop Download heeft getikt krijgt u de vraag wat u met het bestand wilt doen. Kies ervoor het bestand te bewaren in Bestanden of bijv. een online opslagomgeving zoals iCloud Drive. Hierna kunt u via de App Bestanden op uw device naar het ZIP bestand toe bladeren. Als u daar op het ZIP bestand tikt kunt u kiezen voor Voorvertoning inhoud. Door naar links te vegen bladert u van PDF bestand naar PDF bestand binnen de ZIP. Door naar boven te vegen bladert u door de pagina’s binnen een PDF bestand.

Android telefoons en tablets

Nadat u op de knop Download heeft getikt wordt het bestand automatisch gedownload. Indien u een Samsung device heeft kunt u direct naar de App Mijn bestanden gaan, en daarbinnen naar het bestand toe bladeren. Bij andere Android devices kunt u deze methode volgen: Ga naar de Instellingen en kies vervolgens Opslag. Ga binnen Opslag naar Bestanden en dan naar de map Download. Hierin kunt u naar het ZIP bestand toe bladeren. Als u op het bestand tikt kunt u nu de afzonderlijke bestanden binnen de ZIP bekijken. Let op: in oudere Android versies dient u het bestand wel eerst te openen in een aparte App dat met ZIP bestanden overweg kan (zoals bijv. het gratis WinZip voor Android).

Windows of Apple PC

Nadat u op de knop Download heeft geklikt krijgt u de vraag wat u met het ZIP bestand wilt doen. Kies ervoor het bestand te bewaren in een map op uw harde schijf. Vervolgens dubbelklikt u op het bestand waarna het vanzelf wordt uitgepakt. Daarna kunt u de afzonderlijke bestanden binnen de ZIP bekijken. Let op: in oudere Windows versies dient u het bestand wel eerst te openen met een apart programma dat met ZIP bestanden overweg kan (zoals bijv. het gratis WinZip).

Het komt sporadisch voor dat een bestelling niet automatisch wordt afgeleverd. Een medewerker van Planviewer zorgt dan voor een spoedige succesvolle afwikkeling van de bestelling. Tijdens kantoortijden gebeurt dit binnen een uur. Bestellingen die in de avonden en in de weekenden niet succesvol zijn afgerond, worden de eerstvolgende werkdag om 9.00 uur in behandeling genomen.

De informatie op Planviewer komt uit de officiele overheidsregistaties. De informatie wordt periodiek geactualiseerd:

Dagelijks geactualiseerd:
Ruimtelijke plannen, Lokale Bekendmakingen, Eigenarenrapport en Hypotheekrapport

Maandelijks geactualiseerd:
Kadastrale grenzen, gebouwadministratie.

Jaarlijks geactualiseerd:
Luchtfoto, stratenplan

 

De informatie op Planviewer.nl over woningen komt uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Deze administratie wordt door de gemeente gevoerd.

U kunt een verzoek om informatie aan te passen zelf online indienen via het Kadaster. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de gemeente om het aan te laten passen.

Instructie online indienen

Als u op bovenstaande hyperlink klikt komt u op een pagina terecht waar u een adres kunt ingeven. Druk op de Enter knop of klik op het pictogram met de loep. Hierna wordt de informatie uit de BAG voor dit adres weergegeven. Aan de rechterzijde staan er naast de rubrieken pictogrammen met een potlood waarmee u voor de betreffende rubriek wijzigingen kunt indienen.

Wijzigingen indienen BAG

Planviewer heeft als doel Open Data transparant te maken en voor iedereen beschikbaar te stellen zodat niet alleen de grote bedrijven hier gebruik van kunnen maken maar ook particulieren. Open Data is overheidsdata die de overheid beschikbaar stelt voor hergebruik. Uw adres komt uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en dat is een dataset die als Open Data beschikbaar is gesteld door de overheid. 

Adresgegevens zijn gegevens over een gebouw en niet over een persoon. Adresgegevens vallen daarom niet onder de Wet Privacy. Planviewer respecteert privacy. Lees meer hierover in ons privacybeleid. 

Wilt u dat uw adres van uw woning/gebouw niet op onze website voorkomt, pas dit dan aan in de bron zodat ook andere websites en bedrijven uw adresgegevens niet kunnen gebruiken. De bron is de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en wordt gevoerd door de betreffende gemeente waar het adres staat genoteerd. 

Naast adresgegevens gebruikt Planviewer ook nog andere datasets die vallen onder Open Data. Planviewer combineert de data en verrijkt deze met andere data zodat het informatie wordt. De informatie is te gebruiken om antwoord te krijgen op een tal van vragen rondom vastgoed, wonen en de leefomgeving. Kijk voor voorbeelden van vragen in ons nieuwsarchief

Een groot gedeelte van de informatie op onze website is gratis te bekijken. De informatie die in diverse producten beschikbaar wordt gesteld voor hergebruik, vragen wij een kleine vergoeding. 

Lees meer hierover in over onze missie.

"Gebruiksdoel" van een adres ligt vast in de gemeentelijke administratie en is ingevoerd door de gemeente.

"Bestemming" van een adres ofwel "enkelbestemming" geeft weer wat conform het bestemmingsplan mag op een adres.

Het bestemmingsplan is leidend.

Lees ook: Wat is een enkelbestemming en waar vind ik deze?

Lees ook: Wijkt de enkelbestemming af van het gebruiksdoel?

Planviewer levert vastgoedinformatie gekoppeld aan een adres of perceel. De informatie die je ontvangt is dus op basis van 1 adres of 1 perceel. Het kan zijn dat een persoon meerdere percelen in eigendom heeft. Planviewer weet niet welke percelen allemaal bij dezelfde eigenaar horen en levert dus alleen de informatie expliciet over één perceel of adres.

Bestaat jouw tuin uit meerdere percelen en je wilt de totale oppervlakte weten, bestel dan voor ieder perceel een Percelenrapport of Eigenarenrapport.

Onderstaande afbeeldingen is een voorbeeld van een eigendom die uit meerdere percelen bestaat.

Eigendom bestaat uit meerdere percelen

 

 

 

 

 

 

 

Workshop "Bestemmingsplannen" op de Dag van het Vastgoed.

Altijd al willen weten wat u als adviseur met bestemmingsplannen kunt doen? Lees meer »

Zijn er evenementen in mijn woonomgeving?

Je woont in een heerlijk huis, in een rustige omgeving. Dan sta je gek te kijken als er ineens een dancefestival naast de deur wordt gehouden. Lees meer »

Wat is een goede vraagprijs voor deze woning of voor dit appartement?

Wanneer je je woning of appartement wil verkopen, wil je direct een goede vraagprijs bepalen. Want zit je te laag, dan doe je jezelf te kort. Zit je t... Lees meer »

twitter