direct naar inhoud van Regels
Plan: Kwalitatief sturen op appartementen
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.R20180036-0002

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan:

het bestemmingsplan Kwalitatief sturen op appartementen met identificatienummer NL.IMRO.0153.R20180036-0002 van de gemeente Enschede.

1.2 bestemmingsplan:

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.4 bestaande woning als bedoeld in het verbod tot bouwkundig splitsen van woningen:

een woning / wooneenheiddie op het tijdstip van inwerkingtreding van dit plan feitelijk aanwezig is dan wel na dat tijdstip is of kan worden gerealiseerd overeenkomstig een verleende omgevingsvergunning.

1.5 geliberaliseerde woning voor middenhuur:

huurwoning als bedoeld in artikel 1.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening waarvan de jaarlijks te indexeren aanvangshuurprijs en maximale huurprijs zijn vastgesteld in de verordening 'geliberaliseerde middenhuur' van de gemeente Enschede.

1.6 omgevingsvergunning:

omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

1.7 samengesteld woongebouw:

een woongebouw met commerciële, culturele, recreatieve en/of maatschappelijke functies op de begane grond en in voorkomend geval ook op een of meer andere verdiepingen.

1.8 short-stay:

het aanbieden van ruimten voor tijdelijk onderkomen aan één of meer personen voor een aaneensluitende periode van minimaal zeven dagen en maximaal zes maanden.

1.9 woning / zelfstandige wooneenheid:

een (gedeelte van een) gebouw met woonfunctie / een complex van ruimten, dat door zijn indeling en inrichting uitsluitend bedoeld is voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden.

1.10 woongebouw:

een als zodanig ontworpen en gerealiseerd gebouw, dan wel een gebouw dat kan worden gerealiseerd overeenkomstig een verleende omgevingsvergunning, dat meerdere naast elkaar en/of geheel of gedeeltelijk boven elkaar gelegen woningen / zelfstandige wooneenheden omvat en dat qua uiterlijke verschijningsvorm als een eenheid beschouwd kan worden.

Artikel 2 Reikwijdte

  • a. De regels in dit plan gelden in aanvulling op dan wel in afwijking van de bouw- en gebruiksregels van de geldende bestemmingsplannen voor het realiseren van appartementen op gronden waar volgens het bestemmingsplan het wonen is toegestaan
  • b. De overige regels van de geldende bestemmingsplannen als bedoeld onder a blijven ongewijzigd en onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 2 Algemene regels

Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 4 Algemene aanduidingsregels

4.1 Wetgevingszone - afwijkingsgebied 1
4.1.1 Aanvulling op de bouw- en gebruiksregels

Ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingszone - afwijkingsgebied 1' is het bouwen van nieuwe appartementen en / of woongebouwen dan wel het verbouwen en / of het gebruiken van bestaande gebouwen tot / als één of meerdere appartementen alleen toegestaan wanneer wordt voldaan aan de hierna genoemde criteria:

  • a. het betreft geliberaliseerde woningen voor middenhuur;
  • b. het minimum gebruiksoppervlak bedraagt 50 m2, tenzij in het ter plaatse geldende bestemmingsplan een groter minimum gebruiksoppervlak is geregeld, in dat geval geldt dat grotere minimum gebruiksoppervlak;
  • c. er is geen sprake van het realiseren van nieuwe woningen / zelfstandige wooneenheden in bestaande bebouwing buiten het bouwvlak zoals weergegeven op de verbeelding van het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

4.1.2 Afwijken van de aanvulling op de bouw- en gebruiksregels
  • a. Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.1.1 onder a en toestaan dat nieuwe appartementen niet als geliberaliseerde woningen voor middenhuur in de markt worden gezet mits de betreffende appartementen voor het overige voldoen aan de kwalitatieve criteria voor middenhuurwoningen op basis van het woningwaarderingsstelsel voor huurwoningen.
  • b. Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.1.1 onder a en b en het bouwen van (woongebouwen met) appartementen dan wel het verbouwen en / of het gebruiken van bestaande woningen tot / als meerdere appartementen toestaan, mits wordt voldaan aan tenminste één van de hierna genoemde randvoorwaarden:
    • 1. het betreft appartementen boven winkels en andere commerciële ruimten of boven culturele dan wel maatschappelijke of recreatieve voorzieningen waar de oppervlakte van de beschikbare woonruimte aantoonbaar te klein is om een woning met een gebruiksoppervlak van tenminste 50 m2 te realiseren;
    • 2. het betreft sociale huur zoals benoemd in de Woonvisie en waarover prestatieafspraken zijn gemaakt met de woningcorporaties;
    • 3. het betreft appartementen ten behoeve van short stay zoals benoemd in de Woonvisie;
    • 4. het betreft appartementen in een monument of een in het geldende bestemmingsplan als zodanig aangewezen cultuurhistorisch waardevol gebouw, waarvan het behoud dan wel een toekomstbestendige herbestemming zonder het toevoegen van woningen redelijkerwijs niet realiseerbaar is.
  • c. Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.1.1 onder a, b en c en het bouwen van (woongebouwen met) appartementen dan wel het verbouwen en / of het gebruiken van bestaande woningen tot / als meerdere appartementen toestaan in het geval van een nieuw en kwalitatief beter bij het bepaalde de Woonvisie aansluitend bouwplan voor een locatie waarvoor op grond van een vigerende omgevingsvergunning het bouwen van kwalitatief niet in de Woonvisie passende appartementen mogelijk is maar welke nog niet zijn gerealiseerd. Voorwaarde is dan wel dat het nieuwe bouwplan ook anderszins (o.a. qua ruimtelijke kwaliteit en / of duurzaamheid dan wel klimaatadaptatie) een kwalitatieve verbetering is ten opzichte van het eerder vergunde bouwplan.

4.2 Wetgevingszone - afwijkingsgebied 2
4.2.1 Bouw- en gebruiksverbod

Ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingszone - afwijkingsgebied 2' is het niet toegestaan:

  • a. nieuwe appartementen en/of woongebouwen te bouwen dan wel bestaande gebouwen te verbouwen en / of het gebruiken tot / als één of meerdere appartementen;
  • b. in bestaande bebouwing buiten het bouwvlak zoals weergegeven op de verbeelding van het ter plaatse geldende bestemmingsplan nieuwe woningen / zelfstandige wooneenheden te realiseren.

4.2.2 Afwijken van het bouw- en gebruiksverbod

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 4.2.1 onder a en het bouwen van nieuwe appartementen en/of woongebouwen dan wel het verbouwen en / of het gebruiken van bestaande woningen tot / als meerdere appartementen toestaan, mits tevens wordt voldaan aan tenminste één van de hierna genoemde randvoorwaarden:

  • a. het betreft sociale huur zoals benoemd in de Woonvisie en waarover prestatieafspraken zijn gemaakt met de woningcorporaties;
  • b. het betreft appartementen ten behoeve van short stay zoals benoemd in de Woonvisie;
  • c. het betreft appartementen in een monument of een in het geldende bestemmingsplan als zodanig aangewezen cultuurhistorisch waardevol gebouw, waarvan het behoud dan wel een toekomstbestendige herbestemming zonder het toevoegen van woningen redelijkerwijs niet realiseerbaar is;
  • d. het betreft suburbane / groenstedelijke appartementen en/of woongebouwen als bedoeld in de Woonvisie;
  • e. het betreft appartementen en/of woongebouwen voor:
    • 1. een doelgroep met een specifieke doorstroombehoefte in een gebied waar geen (te transformeren) appartementen of woongebouwen aanwezig zijn;
    • 2. een specifieke doelgroep met een bijzondere en/of dringende woningvraag zoals genoemd in de Woonvisie in of rondom een economisch speerpuntgebied;
  • f. er is een grote stedenbouwkundige aanleiding om een accent toe te voegen:
    • 1. als beëindiging van een zichtlijn van de invalswegen / radialen zoals weergegeven in de vastgestelde Ruimtelijke Ontwikkelingskoers van de gemeente Enschede (RO-Koers);
    • 2. op hoekpunten van kruisingen van de invalswegen / radialen zoals weergegeven in de vastgestelde Ruimtelijke Ontwikkelingskoers van de gemeente Enschede (RO-Koers);
  • g. het betreft wonen boven winkels en/of andere commerciële ruimten of boven culturele dan wel maatschappelijke of recreatieve voorzieningen:
    • 1. in het kernwinkelgebied Glanerbrug;
    • 2. aan aanloopstraten en/of stadsstraten in het gebied binnen de Singels zoals benoemd in de vastgestelde Agenda voor de Radialen;
    • 3. aan de Singels.
  • h. het betreft grondgebonden appartementen met een eigen voordeur aan de straat in een samengesteld woongebouw.
4.2.3 Aanvullende bouw- en gebruiksregels

Voor het bouwen van nieuwe appartementen en / of woongebouwen dan wel het verbouwen en / of het gebruiken van bestaande gebouwen tot / als één of meerdere appartementen overeenkomstig het bepaalde in de leden 4.2.2 en 4.2.4 gelden de hierna genoemde aanvullende bouw- en gebruiksregels:

  • a. het betreft geliberaliseerde woningen voor middenhuur;
  • b. het minimum gebruiksoppervlak bedraagt 50 m2, tenzij in het ter plaatse geldende bestemmingsplan een groter minimum gebruiksoppervlak is geregeld, in dat geval geldt dat grotere minimum gebruiksoppervlak;
  • c. er is geen sprake van het realiseren van nieuwe woningen / zelfstandige wooneenheden in bestaande bebouwing buiten het bouwvlak zoals weergegeven op de verbeelding van het ter plaatse geldende bestemmingsplan.
4.2.4 Aanvullende afwijkingsregels

In aanvulling op het bepaalde in lid 4.2.2 kunnen burgemeester en wethouders bij een omgevingsvergunning:

  • a. afwijken van het bepaalde in lid 4.2.3 onder a en toestaan dat nieuwe appartementen niet als geliberaliseerde woningen voor middenhuur in de markt worden gezet mits de betreffende appartementen voor het overige voldoen aan de kwalitatieve criteria voor middenhuurwoningen op basis van het woningwaarderingsstelsel voor huurwoningen;
  • b. afwijken van het bepaalde in lid 4.2.3 onder a en b voor het realiseren en / of gebruiken van woningen met een kleiner gebruiksoppervlak in de gebieden die zijn genoemd in lid 4.2.2 onder g, wanneer de oppervlakte van de beschikbare woonruimte aantoonbaar te klein is om een woning met een gebruiksoppervlak van tenminste 50 m2 te realiseren;
  • c. afwijken van het bepaalde in lid 4.2.3 onder a en b voor het realiseren en / of gebruiken van woningen voor sociale huur als bedoeld in lid 4.2.2 onder a;
  • d. afwijken van het bepaalde in lid 4.2.3 onder a, b en c in het geval van een nieuw en kwalitatief beter bij het bepaalde de Woonvisie aansluitend bouwplan voor een locatie waarvoor op grond van een vigerende omgevingsvergunning het bouwen van kwalitatief niet in de Woonvisie passende appartementen mogelijk is maar welke nog niet zijn gerealiseerd. Voorwaarde is dan wel dat het nieuwe bouwplan ook anderszins (o.a. qua ruimtelijke kwaliteit en / of duurzaamheid dan wel klimaatadaptatie) een kwalitatieve verbetering is ten opzichte van het eerder vergunde bouwplan;

Artikel 5 Algemene procedureregels

5.1 Afwegingskader voor afwijkingen

Bij toepassing van een afwijkingsbevoegdheid zoals bedoeld in deze regels, geldt als voorwaarde dat geen onevenredige aantasting mag plaatsvinden van:

  • het woon- en leefklimaat;
  • het straat- en bebouwingsbeeld;
  • de verkeersveiligheid;
  • de parkeersituatie in de openbare ruimte;
  • de sociale veiligheid;
  • de brandveiligheid, externe veiligheid en rampenbestrijding;
  • de milieusituatie;
  • de cultuurhistorische waarde;
  • de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden.

Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van het bestemmingsplan "Kwalitatief sturen op appartementen".