direct naar inhoud van Regels
Plan: Paraplubestemmingsplan Wonen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0502.BPParapluWonen-4001

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1 plan

Het bestemmingsplan 'Paraplubestemmingsplan Wonen' van de gemeente Capelle aan den IJssel met identificatienummer NL.IMRO.0502.BPParapluWonen-4001;

1.2 bestemmingsplan

De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en bijlagen;

1.3 huishouden

Samenlevingsvorm van één of meer personen die in vast verband samenleven en waarbij sprake is van continuïteit in de samenstelling.

  • Een kenmerk van continuïteit in de samenstelling en een onderlinge verbondenheid is het voor onbepaalde tijd samenleven.
  • (bedrijfsmatige) Kamerverhuur en door een instelling geplaatste personen vallen niet onder het begrip huishouden.
1.4 kamerverhuur

Het (bedrijfsmatig) verhuren of het aanbieden van een onzelfstandige wooneenheid.

1.5 niet zelfstandige woning

Woning zonder een eigen, afsluitbare, toegang welke door een huishouden kan worden bewoond zonder dat dit huishouden daarbij afhankelijk is van wezenlijke voorzieningen zoals badkamer, toilet en keuken buiten de woonruimte.

1.6 wonen

Het bewonen van een woning of wooneenheid door niet meer dan één huishouden.

1.7 woning of zelfstandige wooneenheid

Een gebouw of een zelfstandig gedeelte van een gebouw, dat blijkens zijn indeling en inrichting bestemd is voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden.

1.8 woon-werkwoning

Een woning met een daaraan (bouwkundig) gekoppelde of daarin opgenomen kleine bedrijfs- of praktijkruimte, atelier of kantoor, waarbij de bedrijfsfunctie ondergeschikt is aan de woonbestemming en de bewoner zelf de ruimte gebruikt. Een directe interne verbinding is geen vereiste.

Artikel 2 Toepassingsregels

2.1 Herziening bestemmingsplannen

Dit 'Paraplubestemmingsplan Wonen' herziet alle bestemmingsplannen en wijzigingsplannen binnen de gemeente Capelle aan den IJssel, voor zover het betreft de bestemmingen die (het) wonen mogelijk maken in de betreffende bestemmingsomschrijving, die op het moment van vaststelling van dit 'Paraplubestemmingsplan Wonen' zijn vastgesteld, op de wijze zoals is aangegeven in artikel 2.2 en 2.3 en laat de overige regels uit die onderliggende bestemmingsplannen en wijzigingsplannen ongewijzigd.

2.2 Aanvulling begrippen

In de bestemmingsomschrijving van alle bestemmingsplannen en wijzigingsplannen waar een woonfunctie is toegestaan worden de onderstaande begrippen herzien of aangevuld:

  • a. "huishouden", zoals genoemd in artikel 1.3;
  • b. “kamerverhuur”, zoals genoemd in artikel 1.4;
  • c. “niet zelfstandige woning”, zoals genoemd in artikel 1.5;
  • d. “wonen”, zoals genoemd in artikel 1.6;
  • e. “woning of zelfstandige wooneenheid”, zoals genoemd in artikel 1.7;
  • f. “woon-werkwoning”, zoals genoemd in artikel 1.8.
2.3 Herziening regels

De regels van de bestemmingsplannen en wijzigingsplannen, zoals genoemd in artikel 2.1, worden aangevuld met de regels zoals opgenomen in artikel 3 van dit 'Paraplubestemmingsplan Wonen'.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Algemene gebruiksregels

Onderstaande regels hebben betrekking op de bestemmingen die de functie wonen en/of woondoeleinden en/of woningen dan wel andere bestemmingen die zien op het mogelijk maken van de functie wonen in de betreffende bestemmingsomschrijvingen.

3.1 Strijdig gebruik

Tot een gebruik in strijd met de bestemmingen wordt in ieder geval gerekend:

  • a. het gebruik van een woning voor de huisvesting van meer dan één huishouden;
  • b. kamerverhuur;
  • c. gebruik als niet-zelfstandige woning.
3.2 Bestaande situatie

Niet als strijdig gebruik als bedoeld in lid 3.1 wordt aangemerkt het gebruik als c.q. het doen gebruiken voor kamergewijze bewoning die op het moment van ter visie leggen van het ontwerp van dit bestemmingsplan legaal plaatsvond. Deze bestaande afwijkingen worden geacht te voldoen aan de bepalingen van het bestemmingsplan.

3.3 Afwijken strijdig gebruik

Het bevoegd gezag kan bij omgevingsvergunning gemotiveerd afwijken van het strijdig gebruik als bedoeld in lid 3.1.

Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 5 Overgangsrecht

5.1 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat legaal bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in lid a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. het bepaalde in lid a. is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 6 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als Paraplubestemmingsplan Wonen van de gemeente Capelle aan den IJssel.