2.2 Planspecifiek
Algemene achtergrond
Door een aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening kan, op basis van artikel 3.1.2 lid 2 sub a van het Bro kan een bestemmingsplan regels bevatten waarvan de uitleg bij de uitoefening van een daarbij aangegeven bevoegdheid, afhankelijk wordt gesteld van beleidsregels. Van belang daarbij is dat het algemeen gekende en geaccepteerde beleidsregels zijn.
Dit bestemmingsplan is op die manier opgezet. Het bestemmingsplan regelt alleen dát er voldaan moet worden aan de gemeentelijke parkeernormen en regels voor laden/lossen etc.. De parkeernormen zelf, of de wijze van toepassen worden in dit bestemmingsplan niet geregeld. Deze staan derhalve ook niet ter discussie in deze procedure.
Het voordeel van deze benadering is dat de beleidsregel zelf direct juridisch verankerd is via het bestemmingsplan én dat betekent dat, als de beleidsregel wordt aangepast, die vanzelf óók verankerd is in het daarvoor opgestelde bestemmingsplan. Alleen als de regeling uit het bestemmingsplan aangepast moet worden, in deze dus het toepassen van de parkeernormen en de afwijkingsregeling(zie hierna), dan moet het bestemmingsplan herzien worden.
Parkeernormen
Via voorliggend plan wordt het naleven van de gemeentelijke parkeernormen, zoals vastgelegd in de huidige beleidsregels (zie bijlage
1), en de opvolger daarvan verplicht gesteld. De parkeernorm, zoals vastgelegd in het beleid, is gebaseerd op kencijfers van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (verder: CROW). In deze kencijfers is een range aangegeven waarbinnen een parkeernorm kan worden gekozen. De parkeernota geeft aan hoe binnen de gemeente Noordwijk gekomen is tot de precieze normen en tot de precieze toerekening van bezettingsgraden, en de wijze waarop het laden en lossen moet worden vormgegeven etc. (zie daartoe de Parkeernota in bijlage
1). Ook het fietsparkeren bij winkels, scholen en andere voorzieningen maakt onderdeel uit van de regeling.
Het huidige gemeentelijke Parkeerbeleid is zo goed mogelijk afgestemd op de gemeentespecifieke situatie. Daarbij is onderscheid gemaakt naar drie verschillende gebieden met eigen normen (het centrum van Noordwijk, overige bebouwde kom en het buitengebied). De onderstaande afbeelding maakt dit inzichtelijk.
Zoals gebruikelijk wordt beleid na een bepaald aantal jaar geëvalueerd en geactualiseerd en zo nodig herzien. Mede vanwege de fusie met Noordwijkerhout staat een dergelijke herziening gepland voor 2018/2019. De eerste onderzoeken zijn daarvoor in 2017 gedaan. De beleidsherziening kent zijn eigen wettelijke procedure.
Bestaande regelingen
In verschillende bestemmingsplannen zoals deze nu gelden binnen de gemeente zijn regelingen opgenomen t.b.v. het parkeren. Om tot één regeling te komen worden deze regelingen met dit bestemmingsplan 'buiten werking gesteld'. Op deze wijze gaat binnen de gemeente één regeling gelden.
Voorwaardelijke verplichting & gebruik
Het voorzien in de juiste en voldoende parkeervoorzieningen is een voorwaardelijke verplichting. Dat betekent dat het niet alleen getoetst wordt op het moment dat een vergunning wordt verleend maar dat daarna ook voorzien moet worden in de juiste instandhouding van de voorzieningen.
De behoefte aan parkeervoorzieningen komt voort uit het gebruik van gronden en opstallen. Het is daarmee een 'gebruiksregeling' en niet een bouwbepaling. Dat betekent dat er aan moet worden voldaan ongeacht of er (al dan niet vergunningplichtig) gebouwd wordt.
Verbeelding
Omdat dit bestemmingsplan uitsluitend bestaat uit regels, en geen bestemmingen, bestaat de verbeelding uit niet meer dan de bepaling van het plangebied.
Afwijken
Het kan door plan- en / of locatiespecifieke oorzaken zijn dat de norm te streng is. Daarom kan afgeweken worden van de norm. Het kan zijn dat gezien het specifieke gebruik de norm lager kan zijn, of dat er meer dan voldoende parkeerplaatsen in het openbaar gebied zijn die aangewend mogen worden (en dat het dus onnodig is om te eisen dat de parkeerplaatsen op eigen terrein aangelegd worden). Bij herontwikkelingsopgave kan het ook zo zijn dat op de planlocatie volgens de huidige parkeernormen al een tekort is. Het is lang niet altijd mogelijk om dat tekort bij de herontwikkeling volledig op te lossen. Ook dan kan afgeweken worden.
Afwijken vraagt altijd maatwerk. Daarom is een goede motivering nodig op het moment dat afgeweken wordt. Uit deze motivering moet ondermeer blijken waarom afgeweken wordt van de normen en waarom de ruimtelijke kwaliteit per saldo niet in het geding is.
Het omgekeerde van afwijken van de norm is het strenger maken van de norm. Dat kan soms óók nodig zijn. Daarom voorziet dit plan ook in een dergelijke regeling.
Toekomstige bestemmingsplannen
Bestemmingsplannen die worden vastgesteld na het vaststellen van dit bestemmingsplan dienen zelf te voorzien in een regeling t.a.v. het eisen van voldoende parkeerplaatsen en de verwijzing naar de beleidsregels daarover. Nieuwe bestemmingsplannen vervangen immers van rechtswege de onderliggende bestemmingsplannen. Dit laatste geldt overigens niet voor thematische paraplubestemmingsplannen, waarbij onderliggende bestemmingsplannen van kracht blijven.